Belföld

Mesterházy: szóba jöhet a kisebbségi kormányzás

Az Mesterházy Attila az MSZP harmadik hullám platformjának vezetője szerint újra kell tárgyalni a koalíciós szerződést és jelezte, jó lenne, ha az SZDSZ tisztújítási kampánya nem arról szólna, ki tudja jobban megalázni az MSZP-t. A politikus szerint egyébként akár kisebbségi kormányzásra is van lehetőség.

Szükség van a koalíciós partnerrel való együttműködés újragondolására, ezért a platform felkéri Gyurcsány Ferenc pártelnököt, hogy az SZDSZ tisztújítása után haladéktalanul kezdeményezze a koalíciós szerződés újratárgyalását tartalmi és strukturális szempontból egyaránt.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy támogatják a koalíciós együttműködést, hisznek annak jövőjében, de a jövőt beárnyékolhatja egyik vagy másik fél kompromisszumképtelensége, zsarolása, vagy felelőtlensége. Ez elvezethet oda, hogy adott körülmények között az MSZP számára lesz vállalhatatlan a koalíció – hangoztatta.

Mesterházy Attila koalíciós változtatásként említette, hogy a dokumentumban szerepel a magánbefektetőkkel működő egészségbiztosítás, de ha nem valósul meg, akkor nincs értelme, hogy tartalmazza a szerződés. Ennek kapcsán azt mondta: olyan megoldást támogatnak, amely lehetővé teszi, hogy magánbefektetők nélkül is működhessen a rendszer. Szimpatikus megoldásnak az MSZP eredeti javaslatát nevezte, amelyben a hét regionális pénztár állami tulajdonban maradna.

Ugyancsak példaként említette az adóreformot, mert ha csökken a kormány pénzügyi mozgástere, doktriner magatartás lenne ragaszkodni hozzá.

Közölte azt is: “én hiszek abban, hogy van lehetőség a kisebbségi kormányzásra”. Ez a lehetőség az SZDSZ-nek is szabadságot adna arra, hogy megválogassa, milyen témakörökben kíván együttműködni a kormánnyal, és az MSZP-nek is lenne lehetősége egy színtiszta szociáldemokrata programra.

“Az MSZP-nek le kell térni a harmadik útról, mégpedig balra” – összegezte az MSZP platformjának véleményét. A harmadik utas politika Anthony Giddens brit szociológus nevéhez kötődik, és jelentős szerepe volt a Tony Blair vezette brit Munkáspárt 1990-es évek közepi megújulásában.Mesterházy Attila szerint a megoldást az jelenti, ha a harmadik utas megoldásokat kombinálják a hagyományos szociáldemokrata politikával. A platform szerint a Gyurcsány Ferenc, az MSZP elnöke által meghirdetett új baloldali politika ebbe az irányba indult el, de ki kell egészíteni a biztonság értékével – fűzte hozzá.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik