Belföld

Lavina az SZDSZ-vezetésben

Fodor Gábor felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében, amíg utóbbi fórum nem talál politikai megoldást a liberális párt tavaly márciusi tisztújító közgyűlésekor történt visszaélések nyomán kialakult helyzetre. Több más vezetőségi tag azonnal csatlakozott a párt ügyvivőjéhez.

Az SZDSZ ügyvivője, környezetvédelmi és vízügyi miniszter pénteken délután jelentette be távozását a testületből, miután az SZDSZ-en belül lefolytatott vizsgálat során kiderült, négyen elismerték, hogy T. Asztalos Ildikó, az SZDSZ Borsod megyei elnöke a párt tavaly márciusi tisztújító küldöttgyűlésén felkérte őket, hogy jelen nem lévő küldöttek helyett szavazzanak Fodor Gáborra.

Kóka lemondatná a csalókat (Fotó: MTI)

Kóka lemondatná a csalókat (Fotó: MTI)

Ők azt állították: a felkérés annak érdekében történt, hogy az elnökségért induló Fodor Gábor több szavazatot kapjon.

Fodor Gábor azzal indokolta üt-tagságának felfüggesztését, hogy az ügyvivő testület másodszor sem tudott döntést hozni a tavalyi elnökválasztás kapcsán történtekről.

Nincs összefüggés

A liberális politikus a leghatározottabban visszautasította, hogy üt-tagságának felfüggesztése összefüggene azzal, hogy Kóka János pártelnök pénteken azt mondta: ragaszkodik ahhoz, hogy akik a csalásban részt vettek, az eljárás végéig mondjanak le az SZDSZ-ben viselt tisztségeikről, és függesszék fel párttagságukat.

Fodor Gábor hangsúlyozta: nem engedi magát besározni, saját és pártja becsületét mindenképpen megvédi.

Mások is követték

Fodorhoz hasonlóan Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is felfüggeszti tagságát az SZDSZ ügyvivő testületében (üt), mert a tavalyi tisztújító döntés kapcsán az üt szerintük nem hozta meg a szerintük szükséges politikai döntést.

Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István szerint a Jüttner-bizottság vizsgálata után egyértelmű a helyzet, hiszen a jelentés kimondja, hogy a titkos szavazással lebonyolított elnökválasztás, az ügyvivők, valamint az országos tanács húsz tagja választási eredményét “befolyásolhatták a nem hivatalos küldöttek által leadott szavazatok”

“Az SZDSZ Országos Ügyvivői Testületének, mint a párt politikai vezetésének feladata ebben a helyzetben nem az, hogy a kialakult válságot mélyítse, hanem közös erővel, a személyes érdekeket félretéve, a megmaradt és a potenciális szavazóink elvárásával összhangban megoldja” – írta a három politikus, akik szerint azonban csütörtökön az ügyvivő testület elmulasztotta, hogy meghozza az egyetlen vállalható döntést.

Károkozás

Mint írják, a szükséges politikai döntés elmaradása egyre nagyobb károkat okoz az SZDSZ-nek.

“Az elmaradt döntésért a felelősségben osztozni nem tudunk és nem kívánunk. Ezért a mai nappal az országos tanács soron következő üléséig üt-tagságunkhoz fűződő jogaink gyakorlását felfüggesztjük” – közölték a liberális politikusok.

Kókának nem elég

Kóka János szerint Fodor Gábor és támogatói szükségtelenül vállalták T. Asztalos Ildikó helyett a politikai felelősséget – az SZDSZ elnöke erről azt követően küldött közleményt, hogy Fodor Gábor, valamint Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István is bejelentette: felfüggeszti tagságát a liberális párt ügyvivő testületében.

“Én továbbra is azoktól várom, hogy lemondjanak, akik részt vettek a csalásban” – írta Kóka János.

Hozzátette: a vizsgálat következményeiről az ügyvivő testület csütörtöki határozata és a párt alapszabálya alapján az országos tanács a következő ülésén dönt.

Gulyás tisztújítana

Gulyás József, a SZDSZ országos tanácsának elnöke azt mondta: egyetért Béki Gabriella, John Emese és Szent-Iványi István véleményével.

Hangsúlyozta: másfél hónappal a botrány kirobbanása után az üt-nek két alkalma is adódott volna, hogy a Jüttner-jelentés megtárgyalása alapján döntsön a tisztújító közgyűlésről, ez azonban elmaradt.

Mint mondta, személyes álláspontja szerint megkerülhetetlen a tisztújítás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik