Belföld

Gyurcsány elégedett a rendőrséggel

A miniszterelnök szerint a március 15-i ünnep békésebb, nyugodtabb volt idén, mint az előző években; ennek oka főleg közéleti és politikai természetű, illetve annak köszönhető, hogy a rendőrség „megtanulta a leckéjét" - mondta Gyurcsány Ferenc, és elismerő oklevélben részesített 15 rendőrt. A Fidesz 2006-ról beszél.

„A magyar rendőrség az elmúlt pár év tapasztalata alapján is nagyobbrészt megtanulta a leckéjét: tudja, hogyan és milyen módon lehet, kell kezelni az utcai rendbontókat, hogyan kell eljárni a törvényes rend megsértőivel szemben” – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc hozzátette, látja, hogy ez a tanulás hosszabb folyamat, és most is voltak olyan események, amelyek a rendőrséget is elgondolkodtatásra, következtetések levonására késztették, ugyanakkor összességében úgy gondolja, hogy „messze az előző éveket meghaladó felkészüléssel és sikerrel tette a rendőrség a dolgát”.

Az öröm izgalma

Az ünnep fontosságát hangsúlyozva a kormányfő azt mondta: az elmúlt másfél évben az ünnepekre való várakozás nem csak az öröm izgalmát jelentette, hanem voltak, akik a féltés hangján szóltak, és a várt örömöt az aggodalom is beárnyékolta. Hogy azt keressük-e az ünnepeken, ami a közösséget összeköti, vagy azoknak a vitáknak radikális, helyenként szélsőséges, nem egy esetben a nyugalmat, biztonságot sértő megnyilvánulásait hozza az ünnep, amire az elmúlt években már volt tapasztalat – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint az idei március 15-i ünnep nyugodtabb, békésebb volt az előző évieknél, ugyanakkor nem volt konfliktus nélküli.

Kevesebb dolog

Gyurcsány Ferenc reményét fejezte ki, hogy a jövőben a rendőrségnek egyre kevésbé kell közreműködnie abban, hogy az ünnep örömöt okozzon.

Az ünnepségen – amelyen a rendőri és a minisztériumi felső vezetés is jelen volt – a miniszterelnök köszönetet mondott mindazoknak, akik a rendőrség mellett az ünnep lebonyolításában részt vettek, és külön megköszönte az operatív törzs munkáját is.

Felelősségre vonás

A Fideszes Balogh Zoltán arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a március 15-én szolgálatot teljesítő rendőröket Gyurcsány Ferenc kitünteti, továbbra sem tesz semmit a 2006. október 23-i rendőri brutalitás áldozatainak kárpótlása érdekében.

A demokrácia és a jogállamiság szégyene az, hogy másfél évvel a rendőrök által nyilvánvalóan elkövetett brutális bűncselekmények után sem került sor a tettesek és a cselekményekre utasítást adó vezetők felelősségre vonására, valamint az ártatlan áldozatok jogi, erkölcsi és anyagi kárpótlására – véli Balogh.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.