Belföld

Kanada örömmel látja a tanulni vágyó romákat

Megfontoltságra és az utazás előtti tájékozódásra kérték a Kanadába készülő romákat a kanadai nagykövetség és a Külügyminisztérium munkatársai Mohácson. Az információs fórumra nyolc roma volt kíváncsi.

„Örömmel látjuk azokat, akik látogatóba vagy tanulni jönnek hat hónapra Kanadába. De a bevándorlás szándékával érkezőknek vízumra van szükségük, melynek hiányában visszafordítják őket. Ha pedig nem léphetnek be az országba, túl hosszú utat tettek meg ahhoz, hogy a következő géppel vissza is menjenek” – mondta a kanadai nagykövetség bevándorlási osztályának tanácsosa egy, a Mohácson és környékén élő roma kisebbség tájékoztatására szervezett fórumon.

A rendezvényen megjelent gyér közönség, összesen nyolc roma előtt Carol Turner hangsúlyozta: a magyar állampolgárok március elsejétől vízummentesen utazhatnak Kanadába, de aki ott szeretne letelepedni vagy munkát vállalni, jobban teszi, ha tájékozódik a feltételekről. Előbb a követséghez kell fordulni, mert az engedélyek kiadásának szempontjai és az ahhoz kötődő kérdések a tengerentúlon is ugyanazok lesznek.

„Ne higgye el senki, hogy Kanadában csomagban árulják a bevándorlási engedélyeket. Felénk egyébként is úgy tartják: ha valami túl jól hangzik ahhoz, hogy elhiggyük, valószínűleg nem igaz” – mondta a tanácsos. Március elseje óta több magyar állampolgárt utasítottak ki, akik csak állították, hogy látogatóként jöttek Kanadába, pedig valójában letelepedési szándékkal érkeztek. Ők már vissza is tértek Magyarországra – mondta.

Az egyik résztvevő a roma közösség nevében azt kérte a tanácsostól, fogadják szívesen a romákat, akik dolgozni szeretnének náluk, hogy eltarthassák magukat és családjukat. Helyes Imre, a Külügyminisztérium munkatársa azt mondta, hogy a tárca nem tud olyan eszközöket adni a romák kezébe, amelyekkel sorsuk jobbra fordulna. A minisztérium feladata a tájékoztatásra terjed ki, mellyel ahhoz járulhatnak hozzá, hogy a romák felelős döntést hozhassanak az esetleges kiutazással kapcsolatban.

Kovács István, a Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke arra biztatta a romákat, ha tehetik, próbáljanak szerencsét külföldön, mert „ami itthon van, az semmivel sem kecsegtet”. Ráadásul fenyegetettséget éreznek a Magyar Gárda részéről. A napokban valakitől ezer forintot és egy levelet kapott lezárt borítékban. A levélben az állt, hogy „utazzon Kanadába, vigye a többi romát is, de a legjobb, ha visszamennek az őshazába, Indiába” – idézte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik