Belföld

Májusra megtalálnák a vizitdíj-pótlót

Már a parlamenti szakbizottságban is elbuktak a Fidesz egészségügyi módosító javaslatai. Az új finanszírozási rendszer kidolgozására április végéig adtak maguknak időt a politikusok.

Az Országgyűlés Egészségügyi Bizottsága minden ellenzéki módosító javaslatot leszavazott, amely a kormány által a március 9-i ügydöntő népszavazás végrehajtásához benyújtott törvényjavaslathoz érkezett; ezeket az ajánlásokat a kormány képviselője sem támogatta.

Csupán azt a bizottsági módosító indítványt támogatta a grémium és a kormány képviselője, Kincses Gyula egészségügyi államtitkár, amely nem változtatna a vizitdíj bevezetése miatt megemelt szociális ellátások összegén.

Sietniük kell

A módosító javaslatban szerepel az is, hogy az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt, dolgozza ki az egészségügyi alapellátás és járóbeteg-ellátás megfelelő működését biztosító új finanszírozási rendszert, és az erről szóló dokumentumot idén április 30-ig terjessze a Ház elé.

Az ellenzéki pártok által benyújtott módosító indítványok szó szerint azok voltak, amelyek a Fidesz-KDNP népszavazás után született törvényjavaslatában is szerepelnek.

Így többek között leszavazta a bizottság és a kormány képviselője is azt az ellenzéki indítványt, hogy a játékadó 28 százalékát a kórházak gép- és műszer-korszerűsítésre fordíthassák, továbbá, hogy szintén a játékadó 12 százalékát az egészségügyi dolgozók javadalmazására lehessen költeni. Nem kapott zöld utat az a javaslat sem, hogy a játékadó 27 százalékát a felsőoktatási intézmények működésére kell fordítani.

Általános tartalék

Szintén elutasította a bizottság azt az ellenzéki javaslatot, amely az egyes minisztériumok költségvetésének egy részéből csoportosítana át forrásokat az egészségügyi és a felsőoktatási fejezethez, továbbá nem kapott többségi támogatást az az indítvány sem, amely az MDF-es Csáky András nevéhez fűződik, és amelyben a képviselő azt indítványozta, hogy a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj 2008-ban kieső részét a központi költségvetés általános tartalékából pótolják.

A bizottságban vita alakult ki arról, hogy miért kell törvénybe iktatni azt, hogy a kormány április 30-ig kidolgozza a háziorvosok és a szakellátók új finanszírozási rendszerét, továbbá több ellenzéki képviselő jelezte, hogy április végéig kevés idő van egy ilyen nagy rendszer újragondolására.

Nem a nulláról

Kincses Gyula államtitkár kifejtette: az új finanszírozási rendszer átgondolását nem a nulláról kell kezdenie a tárcának, hiszen – mint mondta – már egy éve zajlik ezen két ellátási forma forrásainak felülvizsgálata.

Mint mondta, a kormány szándéka kettős, egyrészt a háziorvosi praxisok és a járóbeteg-ellátók működőképességének biztosítása a cél, másrészt az erre használt források olyan jellegű felhasználása, amely az ellátás hatékonyságát és a minőség javulását hozza.

Eredményért pénzt

A tárca tervei szerint „nem csupán többletpénzt” kapnának az ellátók, hanem valamilyen szakmai eredményhez kötnék a finanszírozást.

Abban az államtitkár is egyetértett az ellenzéki képviselőkkel, hogy egy „vadonatúj finanszírozási rendszert ilyen rövid idő alatt (április 30-ig) nem lehet megcsinálni”, de itt nem is erről van szó – emelte ki.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.