Belföld

Ismét Kanadába készülnek a romák

Külföldre, elsősorban Kanadába készülnek az ország különböző részeiről, elsősorban Mohácsról és környékéről a romák, hogy ott munkát vállaljanak és letelepedjenek. Az előkészületek már annyira előrehaladottak, hogy több minisztérium munkatársai a héten tájékoztató előadást tartanak a lehetőségekről.

Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye különböző településeiről már több tucatnyian kiutaztak Kanadába, hogy felmérjék az ottani lehetőségeket, míg mások Hollandiában és Angliában akarnak munkát vállalni. A romák egy része szervezett formában utazik külföldre, vagyis olyan “vállalkozók” utaztatják ki a szakképzett férfiakat, akiknek már van helyismeretük az adott országban.

Jobb élet vár rájuk?

A roma családfők és fiatal férfiak elsősorban az itthoni kilátástalanság miatt, a jobb élet reményében vállalkoznak a külföldi munkára. Azonban szélhámosok is próbálkoznak: több százezer forintért kecsegtető ajánlatokat tesznek a romáknak, akik csak külföldön döbbennek rá, hogy becsapták őket, és emiatt pénz nélkül kénytelenek visszatérni Magyarországra.

A Mohácsi Cigány Kisebbségi Önkormányzat elnöke is arra biztatja a romákat, hogy utazzanak el, mert szerinte Magyarországon nincs esélyük a boldogulásra.

Már gyűjtik az úti pénzt

Az önkormányzati, a munkaügyi és a külügyminisztérium képviselői a héten tájékoztató előadást tartanak a környékbelieknek arról, hogy milyen legális lehetőségük van külföldi munkavállalásra. Sokan már gyűjtik a pénzt az utazásra, a repülőjegyek és az ottani ellátásuk ugyanis sokba kerül, jelenleg több tucatnyian készülnek a kiutazásra.

A fővárosból, Baranyából és Székesfehérvár környékéről elsősorban családlátogatásra utaztak ki romák, sok rokonuk ugyanis még az ezredforduló kivándorlási hulláma idején telepedett le az észak-amerikai országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik