Belföld

Pártszimpátia alapján lennénk tulajdonosok

Az információk bővülésével egyre kedvezőbb a kományfő évértékelő beszédében meghirdetett Új Tulajdonosi Program fogadtatása: legalábbis a kormánypárti szavazók, az idősek és a 8 osztályt végzettek között. Az emberek úgy vélik, hosszú ideje ez az első intézkedés, amely nem a megsarcolásukra irányul – írja a Népszabadság.

Az Új Tulajdonosi Program lényege, hogy állami cégekben pár ezer forint induló befizetéssel akár százezer forint értékű tulajdont vásárolhatnak majd az emberek. A Szonda Ipsos telefonos módszerrel, 1000 fős mintán vizsgálta a fogadtatást.

A program tetszési indexe meghirdetését követően átlagosan 2,4 volt egy 1-től 5-ig terjedő skálán. Egy héttel később ez kissé megnőtt: 2,7 lett. Úgy tűnik, hogy a bővebb információk érdemben növelték a program elfogadottságát – derül ki a Szonda Ipsos felméréséből. A különböző szavazói csoportok között egyedül az ellenzékieken belül nem változott a program megítélése, miközben a kormánypártiak és a bizonytalanok között is szignifikánsan pozitívabb fogadtatásra talált, mint az azt megelőző héten.

Az összes megkérdezett 36 százaléka szívesen részt venne a programban, az így nyilatkozók aránya 27 százalékról nőtt egy hét alatt ennyire. Ahogy a tetszés, úgy a programban való részvételi szándék is megnőtt az idősebbek, valamint a legfeljebb 8 osztályt végzettek csoportjában: 20, illetve 19-ről 33 százalékra. A városokban és a községekben szintén megfigyelhető, hogy nagyobb arányban vennének részt a programban, mint egy héttel korábban.

A megkérdezettek 25 százaléka reális esélyt lát arra, hogy a program adta lehetőségeket kihasználja. A különböző szavazói csoportokon belül a kormánypártiaknál a legmagasabb azoknak az aránya, akik szerint személyesen lehetőségük lesz a programban való részvételre. Február közepén a megkérdezettek 35 százaléka vélekedett úgy, hogy Gyurcsány Ferenc meg fogja valósítani a programot, egy héttel később már 42 százalék gondolta ezt.

A megkérdezettek azt gondolják, hogy a programmal nem oldódik meg a kisemberek minden problémája, de hosszú idő óta ez az első olyan intézkedés, amely nem az emberek megsarcolására irányul, illetve hogy a kisemberek is tulajdonhoz juthatnak. Az egyetértési index a fenti állításokkal ötfokú skálán 3,9, 3,0, illetve 2,9.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik