Belföld

Nézőpont: az „új többség” valóság lett

A szocialisták „hideg” kampánya kudarcot vallott a népszavazáson tapasztalt magas részvételi arány miatt – olvasható a Nézőpont Intézet gyorselemzésében. A magas részvétel okát a politikai elemző intézet abban látja, hogy a Fidesznek a stabil szavazói mellett több százezer bizonytalan pártpreferenciájú, ám a kormánnyal elégedetlent is sikerült elvinnie az urnákhoz.

A választói aktivitás meghaladta az 1997 óta tartott mindhárom referendum hasonló mutatóit. Orbán Viktornak a 1998-as eddigi egyetlen választási győzelme óta először sikerült jelentős számú szavazót megszólítania a politikai középről – véli a Nézőpont Intézet.

A referendum eredménye mindkét koalíciós párt számára komoly presztízsveszteség, és politikai értelemben a kormány legitimációs válságához vezethet. A vereség komoly tekintélyvesztést jelent a miniszterelnök számára, amelyen a három díj gyors eltörlése a parlamentben csak részben segíthet.

A következő napok fő kérdése, hogy Gyurcsány Ferenc pozíciója is meginog-e – hangsúlyozza az elemző intézet. Szerintük az Orbánnal szemben először alulmaradt Gyurcsány körül felgyorsulhatnak az események. A népszavazási vereség után a miniszterelnöknek meg kell akadályoznia a kormánypárti képviselők lázadását.

Gyurcsánynak legkésőbb március 29-ig van ideje a tábora konszolidálására. Már januárban eldőlt: a szocialista párt március 29-én országos értekezletet tart. Szóba kerülhet a miniszterelnöki és a pártelnöki poszt szétválasztása, a hatalmi átrendeződéssel járó kormányátalakítás, Kiss Péter kancelláriaminiszter továbberősödése és a kormányfő távozása is.

Mindez azonban nem jelenti, hogy az ellenzék számára egyenes út vezet a kormányzáshoz. A népszavazás ugyan megerősítette a Fidesz eddig csak a közvélemény-kutatásokban jelzett többségét, a párt kibővült szavazótábor viszont elolvadhat, amennyiben a népszavazás utáni napokban nem tudja megőrizni „mérsékelt” stílusát. Az ellenzék számára sorsdöntő, hogy mi történik a népszavazás éjszakáján, a Magyar Gárda betiltásáról szóló, március 12-ei per estéjén, illetve a március 15-ei hagyományos Fidesz-nagygyűlésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik