Belföld

Rendőrség: a kockázatnak megfelelően készülünk

Draskovics Tibor azt ígéri, hogy a rendőrség biztosítani fogja a békés ünneplés lehetőségét március 15-én, és ezt követően is. A rendvédelmi szervek március 9-től készülnek a rend biztosítására, a biztonsági kockáztnak megfelelően.

A rendészeti miniszter kijelentette: a rendőrség ugyanazt fogja tenni március 15-én, 16-án, 17-én és utána mindennap: „fenntartja, védi a rendet, biztonságot teremt az országban”.
Március 15-e szép és túlnyomó többségünk szívének kedves ünnep, mindnyájunk ünnepe. A rendőrség dolga – és ezt megkövetelem és betartatom -, hogy mindenki, aki ünnepelni szeretne március 15-én, ezt békében megtehesse. Biztos vagyok benne, a rendőrség erről gondoskodik – jelentette ki Draskovics.

Már 9-én is lesz esemény

A rendőrségnek 231 bejelentett rendezvényről van tudomása, nyolc rendezvényt március 9-re, 6 rendezvényt március 10-re, a többit március 14-15-re jelentették be. A pártok székházai környékére eredményváró rendezvényeket jelentettek be a parlamenti pártok.

Bencze József országos rendőrfőkapitány elmondása szerint ők is olvassák a rendezvények megzavarását szervező internetes honlapokat, és más forrásokból is tájékozódnak.

A mindenkori biztonsági kockázatnak megfelelően készülünk, hogy a népszavazás napján és március 15-én a közrendet, közbiztonságot fenntartsuk – mondta Bencze József. Minden rendezvényt bejelentővel alapos előkészítő munka után, jegyzőkönyvben rögzítik a bejelentő kötelezettségeit, a vele szemben a törvényből fakadó elvárásokat.

Törvényes és szakszerű eszközöket ígérnek

A jogellenesen fellépőkkel szemben a rendőrség biztosítani fogja a rendet a törvényes eszközökkel. Bencze szerint törvényesen, szakszerűen és arányosan fognak fellépni, ha jogsértést tapasztalnak. Nyugodt ünnepre és népszavazásra készülnek, de minden esetleges atrocitás, jogsértés kezelésére is felkészültek.

A rendőrség egyébként internetes honlapján nyilvánosságra fogja hozni, ki a szervezője a március 15-i ünnephez kapcsolódóan bejelentett demonstrációknak. A főkapitány pénteken úgy nyilatkozott: joga van tudni ezt a közérdekű adatot az állampolgároknak. A gyülekezési törvény ugyanis azt mondja ki, hogy a szervező egyetemlegesen felel az általa szervezett demonstráción okozott kárért, függetlenül attól, hogy nem lehet megmondani, ki okozta a kárt.

Bencze József még pénteken azt mondta, hogy várakozásai szerint március 14-én és 15-én körülbelül 1200-1300 rendőri biztosítást igénylő rendezvény lesz országszerte, Budapesten körülbelül 150. Ezekre a rendőrség a megfelelő létszámban készül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik