Belföld

OVB: lehet népszavazni a több pénztáras egészségbiztosításról

Az Országos Választási Bizottság (OVB) szerint lehet népszavazást kiírni a kormány által keresztül vitt több pénztáras egészségbiztosítási törvényről.

Az OVB-hez egy magánszemély által benyújtott népszavazási kérdés a következő lenne: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon a jelenlegi egybiztosítós szolidaritás elvű kötelező egészségbiztosítási rendszerben nyereségérdekelt magánbefektetők tulajdoni részt ne szerezhessenek?”.

Az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az ülésen megjelent hat OVB-tag mindegyike támogatta, bár a döntés előtt többen fenntartásaikat fogalmazták meg a feltett kérdéssel kapcsolatban.
Egyikük, Fazekas Mariann például úgy vélte, hogy amire a kérdés irányul, annak “tartalmilag” nincs értelme, és a “jogalkotónak tartózkodnia kell attól, hogy ezt megengedje”. Ezzel szemben Poczkodi Balázs azt hangoztatta, hogy a kérdést a “maga szikárságában” kell értelmeznie az OVB-nek, és el kell tekintenie a téma körüli belpolitikai történésektől.

Az OVB hitelesítő döntése ellen a Magyar Közlönyben történő közzététele után még fellebbezéssel lehet élni. Ha senki nem támadja meg a döntést, akkor a kezdeményező magánszemélynek 200 ezer aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy az országos népszavazást az államfő kiírja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik