Belföld

Hideg polgárháború dúl Magyarországon?

Folyamatosan málladozik a harmadik köztársaságot övező konszenzus, hiányzik a közös alkotmányos, erkölcsi értékrend. Magyarországon nincs exlex helyzet, az Alkotmánybíróság önkényes döntést hozott, és vissza-visszaköszön a kádárizmus – gondolatok a Mi fenyegeti a köztársaságot? című konferenciasorozatból.

A rendszerváltás idején úgy vélték, a plurális demokráciában van erkölcsi, alkotmányos értékrend, ami alapján a politikai versengés folyhat. Ám ha ez a közös alap hiányzik, akkor a politikai verseny nem sokban különbözik a „hideg polgárháborútól” – fogalmazott Majtényi László, a konferenciát rendező Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője.

Kis János filozófus szerint a köztársaságot az alkotmányos berendezkedés és a közösség alkotja. A Harmadik Köztársaság legnagyobb baja, hogy a szembenállók a legalapvetőbb dolgokban sem tudnak együttműködni, nem alakult ki alkotmányos partnerség. „Ennek eredménye az ország lecsúszása” – jegyezte meg.

Az Alkotmány mindenek fölött

A Kádár-korszakban a közhangulat az volt, hogy „mi vagyunk a legvidámabb barakk”, és erre még azok is büszkék voltak, akik utálták a rendszert. Ma viszont a társadalom nem büszke – mondta a filozófus, aki az SZDSZ első elnökeként vett részt a rendszerváltásban.

Álláspontja szerint az elmozduláshoz keresni kell a közös alapokat, és nem biztos, hogy a nagy pártok vezetőinek kell ezt elkezdeniük. Az alkotmányosságnak a vitákban mindenek fölött kell állnia, vagyis az alaptörvényhez mindenkinek lojálisnak kellene lennie – hangsúlyozta.

Nem lehet korlátozni

A filozófus példaként említette, hogy az Alkotmánybíróság szerinte elhibázott, súlyosan önkényes döntésével – amely lehetővé tette a népszavazást a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj ügyében – az Országos Választási Bizottság nem szegült szembe.

Megegyezésre kell jutni abban, hogy nincs „exlex helyzet”, nincs szükség rendkívüli lépésekre, de ugyanígy a rendszerváltástól rögzített széles körű szólás-, vélemény- és gyülekezési szabadságot sem lehet korlátozni. Továbbra is csak a közvetlen erőszak nyilvánvaló veszélyét előidéző megnyilvánulások lehetnek tiltottak.

Visszatért a kádárizmus

Horkay Hörcher Ferenc filozófus, a Heti Válasz főmunkatársa előadásában arról beszélt, hogy „megint zsákutcába kerültünk”, és ebben a politikai osztály felelőssége igen nagy. 2006 nyara-ősze, Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde, illetve az 1956 félévszázados évfordulóján – a hatalom és az emlékezők között húzódó árok nyilvánvalóvá válása óta – egyértelmű a helyzet.

A kádárizmus visszatért, legalábbis abban a vonatkozásban, hogy a 2006 őszi eseményekért a hatalomból senki nem vállalta a jogi, politikai felelősséget – jegyezte meg.

Nemzeti minimum

A jelenlegi helyzethez vezető folyamat egyik meghatározó eleme volt, hogy az SZDSZ 1994-ben koalícióra lépett a szocialistákkal. Azután a szabad demokraták véleményformálói már nem a kommunizmust ostorozták, hanem „az aczéli kultúrpolitika folytatásaként” a mindenkori jobboldalt a fasizmus szálláscsinálójának kiáltották ki.

Félfasiszta, populista erőnek állították be a Fideszt – vélte Horkay Hörcher. A jelenlegi helyzet kezeléséhez szükség lenne többek között egy alapdokumentum elfogadására, mely rögzíti a nemzeti demokratikus minimumot, az általános jogelveket és a nemzeti érdekeket, továbbá arra is, hogy sor kerüljön az értelmiség kiegyezésére.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha elkészül a koronavírus-vakcina, csak akkor jön majd a neheze

Néhány hónap múlva forgalomba kerülhetnek az első koronavírus-vakcinák, de azokat el is kell juttatni az emberekhez. A feladat összetett, és egyelőre az is kérdés, mennyit tudnak majd rövid idő alatt gyártani az oltóanyagból. Meg persze az is, hogy kinek jut belőle.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.