Belföld

Két kilométer kész a négyes metróból

A Fővám téri metróállomás „bedőlése" ellenére a 4-es metró első szakaszának műszaki átadásával változatlanul 2010 végén, az utasforgalom megindításával 2011 közepén számol a Becker László metróbiztos által összeállított aktuális jelentés, melyet csütörtökön tárgyal a fővárosi közgyűlés – írja a Népszava.

A dokumentum szerint az alagútfúrás tavaly áprilisi indulása óta február végéig az északi fúrópajzs mintegy 1500, a déli pajzs körülbelül 2200 métert haladt, vagyis összességében mintegy 1,8 kilométer készült el eddig a párhuzamosan futó alagutakból, melyek teljes hossza az első szakasz Baross téri végállomásáig 7,2 kilométer.

Ennek alapján a metróbiztos jelentése 24 százalékos készültséget rögzít, illetve azt, hogy az első szakasz 348 milliárd forintos összköltségéből 2007 végéig csaknem 84 milliárd forintot fizettek ki az elvégzett munkákért. Ugyanakkor a kivitelezők eddig 632 millió forint értékű többletmunka kifizetését kérték – ezek egy részét még jelenleg is vizsgálják.

A jelentés szerint a budai oldalon az összes állomás építése előrehaladott állapotban van, viszont a pesti oldalon továbbra is kritikus a Fővám téri megálló helyzete, miután a kivitelező Hídépítő Zrt. tavaly ősszel bejelentette, hogy az eredeti 140 hét helyett 200 hét alatt tudna csak végezni. Most úgy tűnik, egy darabig még a Hídépítő dolgozik majd a Fővám téren, ám hamarosan más kivitelező után néz a főváros.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!