Belföld

Hétfőn ismét vasutassztrájk

A hétfőn nulla órától folytatódó munkabeszüntetés határozatlan időre szól. Eredménytelenül zárultak eddig az egyeztetések a munkáltató és a szakszervezet között. A MÁV szerint kiszámíthatatlan lesz vonatok közlekedése. Késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani.

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) hétfőn, február 25-én nulla órától folytatja a február 1-jén megkezdett és azóta többször is felfüggesztett határozatlan idejű vasutassztrájkot – jelentette be Gaskó István, a VDSZSZ elnöke vasárnap. A munkabeszüntetés határozatlan időre szól.

Változatlan követelések

A közvetítő bevonásával is eredménytelenül zárultak eddig az egyeztetések, a munkáltató álláspontja változatlan – emlékeztetett a szakszervezet elnöke.

A szakszervezet továbbra is azt követeli, hogy a minden vasutas kapjon nettó 250 ezer forintot személyenként a MÁV Cargo privatizációs bevételéből, illetve 10 százalék többlet-bérfejlesztést kér a megajánlott 6,9 százalék mellett a kiszervezett MÁV-társaságok dolgozói számára, a MÁV-START Zrt., a MÁV-Trakció Zrt., illetve a MÁV Gépészet Zrt. munkavállalóinak.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke (j) és Bárány Blázs érdekvédelmi alelnök (b) (fotó: MTI)

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke (j) és Bárány Blázs érdekvédelmi alelnök (b) (fotó: MTI)

Kezdeményezték a MÁV-nál, hogy még vasárnap 17 órakor kezdjenek tárgyalást a sztrájk idején nyújtandó még elégséges szolgáltatásról – közölte Gaskó. A szakszervezetnek a sztrájk idején még elégséges szolgáltatásról az 1995. évi sztrájk idején sikerült megállapodást kötnie, ami akkor naponta 450 járat kiszámítható közlekedtetését tenné lehetővé – emlékeztetett. A VDSZSZ elnöke úgy vélekedett, ha nem sikerül a még elégséges szolgáltatásról megállapodni, és káosz lesz a vasúti személyszállításban, akkor ezért a felelősség a MÁV-ot terheli.

Gaskó: jogszerű a sztrájk

A sajtótájékoztatón Gaskó arra is kitért, hogy bíróság jogszerűnek mondta ki a mostani sztrájkot. Utalt arra, hogy első fokon, nem jogerősen a 10 százalék többlet bérfejlesztésre vonatkozó szakszervezeti követelést nem tartotta jogszerűnek az a bíró, aki az 1999-es VDSZSZ-sztrájkot is jogszerűtlennek mondta ki. Ezt a döntést a Legfelsőbb Bíróság a szakszervezet felülvizsgálati kérelmére megváltoztatta – jegyezte meg.

MÁV: Késések, kimaradások

A MÁV szerint kiszámíthatatlan lesz vonatok közlekedése. Késésekre, járatkimaradásokra, és útvonalrövidülésekre kell számítani.

A sztrájk idejére szóló jegyeket kezelési költség nélkül lehet visszaváltani. Más vasút által kiállított menetjegyek árának visszatérítésére nincs lehetőség. Az ilyen jegyeket a kiadó vasút általi visszatérítéshez igazoltatni kell.

Aki a sztrájk miatt más közforgalmú közlekedési eszközzel utazik, annak a vasúttársaság költségtérítést biztosít. Ezek részletes feltételeiről a MÁV honlapján, információs telefonszámán és a pályaudvarokon lehet érdeklődni.

A sztrájk ideje alatt vonatpótló autóbuszok közlekednek az alábbi vonalakon:

Mátészalka – Tiborszállás és Záhony – Nyíregyháza között, és a Zebegény-Vác közötti szakaszon is vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik