Belföld

Bálint Józsefé a Hit pajzsa-díj

Bálint József jezsuita szerzetes kapta idén a Parma fidei - a Hit pajzsa-díjat, amelyet a kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából adott át Mádl Dalma, a volt köztársasági elnök felesége szombaton Budapesten a Mária utcai jezsuita templomban.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezető elnöke köszöntő beszédében a kommunizmus éveire utalva elmondta: ezt a korszakot “meg kell tartani emlékezetünkben éppen a jövő érdekében”, és el kell gondolkodni azon, hogy “miképpen lesz a véres gondolatokból véres cselekedet”.

Beszédében a hitbeli kitartásra célozva idézte I. István király fiához, Imre herceghez írt Intelmek című művének egyik gondolatát: “Ha a hitnek pajzsát tartod, rajtad az üdvösség sisakja is”.
Kiemelte: fontos, hogy a jövő generációi a keresztény erkölcs alapján meg tudják különböztetni a szabadságharcost a terroristától, ugyanis utóbbiak nem egyenlők a mártírokkal.

1067 év börtön

Bolberitz Pál teológia professzor laudációjában elmondta: a budapesti Jézus Szíve templom emléktábláján 64 jezsuita szerzetesre, köztük Bálint Józsefre utalnak, akiket a kommunizmus alatt koholt vádak alapján összesen 1.067 évre ítéltek el.

Ehhez kapcsolódóan idézte a rendalapító Loyolai Szent Ignácot: “ha nem üldöznek titeket, vizsgáljátok meg lelkiismereteteket, hogy jól végzitek-e a munkátokat”.
A kitüntetett Bálint József életútját ismertetve szólt arról, hogy 1934-ben a piaristáknál érettségizett, 1946-ban pedig a jezsuitáknál szentelték pappá.

Két börtön között

A rendtagok 1950-ben és 1956-ban javarészt elmenekültek Magyarországról, akik itthon maradtak, mint Bálint József, azoknak “maradt a szenvedés, az üldöztetés és a börtön.
Bálint Józsefet először 1946-ban tartóztatták le, majd 1964-ben öt évre ítélték el állam- és népellenes cselekedetek koholt vádjával. A két börtön között és után volt teológiatanár, kántor és molnár, a börtönben pedig kitanulta a cipész szakmát – mondta Bolberitz Pál.

Az üldöztetés mellett tanult a római jezsuita Gergely Egyetemen, Leányfalun lelkigyakorlatos házat vezetett, illetve 25 kötetet írt. A Máris Kongregációt és a Katolikus Agrár Legény Országos Testületet 1990 után szervezte újjá.
Bálint József köszönő beszédében kijelentette: “a jezsuita rendnek köszönhetem lelkiségemet, tudásomat és az üldöztetést is”.


Illegalitás

Utalt arra, hogy a vele együtt 1964-ben elítéltek közül már csak ő van életben. Arról is szót ejtett, hogy hat jezsuita vezetőt, azaz provinciálist börtönöztek be a kommunizmus alatt, közülük ő a “titkos provinciális” volt, az illegalitás vállalása miatt.

Az ünnepségen megjelent Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek elmondta: az ünnepeltek soha nem a bosszú és a keserűség érzésével emlékeznek üldöztetésük éveire. A mártíroktól “meg lehet tanulni a megbocsátó keresztény szeretetet”.

Címkék: Belföld

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.