Belföld

Gyurcsány: a Fidesz elvesztette március 10-ét

Baloldali polgárosodásról, a gazdaságot segítő kulturális attitűdről és az antidemokratikus Fidesz március 9-i győzelméről, 10-ei bukásáról beszélt Gyurcsány Ferenc kormányfő a Népszabadságnak.

A magyar rendszerváltás fő célja a polgárosodás volt, amelyet az ezredforduló táján – a Fidesz és az MSZP is – szem elől tévesztett. Ehhez kíván visszatérni a kormányfő: célja a polgárosodás, baloldali módon. Nem elég adóztatni, és segíteni ott, ahol erre szükség van, olyasmire van szükség, ami biztos hátteret ad: „ez pedig a munkahely, a tudás és a tulajdon” – fogalmazott Gyurcsány. Az évértékelőn nem végső döntéseket, hanem célokat fogalmazott meg, a részletek megbeszélése most következik.

Nem szabad hagyni, hogy – szociális helyzete miatt – bármely gyermek eleve hátrányból induljon. Ezért legalább havi 30-50 ezer forinttal többet kell kapniuk azoknak a pedagógusoknak, akik a leszakadó gyerekekért vállalják a harcot – jelentette ki.

A gazdasági növekedés leállását a miniszterelnök szerint az általános világpiaci lassulás, illetve részben a hazai mezőgazdaság aszály miatti visszaesése és a kiigazító intézkedések hatása okozza. „Nagy valószínűséggel mindhárom tényező megszűnik, illetve hatásában legyengül” – mondta a miniszterelnök.

2009-től óvatosan csökkennek a terhek

Jövőre megkezdődik a terhek óvatos, remélhetőleg célirányos csökkentése is – tette hozzá. A gazdaság hatékonyságát meghatározó tényező a kulturális attitűd. A csehek például nyitottabbak, bátrabban gondolkodnak, és ez a mentalitás visszahat a gazdaságra. „Túl kellene tennünk magunkat a történelmi félelmeinken, bizalmatlanságunkon, az idegenkedéstől mindentől, ami a tőkéhez köthető. Ez is a polgárosodás része” – fogalmazott Gyurcsány.

A kormányfő megismételte, hogy „pár ezer forintért hozzá lehet majd jutni egy belátható időn belül százezer forintot érő részvényhez”. Ez késztetést ad arra, hogy az új tulajdonos megismerje, figyelje a gazdaság mozgásait, az államnak pedig meg kell adnia a lehető legtöbb információt ehhez. Gyurcsány szerint milliók fognak gondolkodni a részvényvásárláson, és százezrek fognak vásárolni. Tanácsot azonban nem adott, mert a lényeg, hogy „mindenki megérezze a tájékozódás fontosságát, a keresés és a siker örömét” – fogalmazott.

A népszavazás politikailag már megbukott

A népszavazásról elmondta: politikai értelemben már megbukott. „Lehet, hogy lesz több mint kétmillió igen szavazat. De a Fidesz csak március 9-ét nyerheti meg, 10-ét már elvesztette. Háziorvosoknak, kórházaknak, egyetemek vezetőinek kell majd a szemébe néznie” – nyilatkozta. A miniszterelnök a Fidesz hazugságait és a baloldal következetességét hangsúlyozta arra a kérdésre, hogy lesz-e következménye annak, ha esetleg négymillió ember egybehangzóan a kormány egészségpolitikája ellen szavaz.

„A polgárosodás ügye Magyarországon elsősorban a baloldalé” – emelte ki. Az SZDSZ elnökválasztását Gurcsány Ferenc belügynek tekinti. A Fideszt felülről vezérelt antidemokratikus pártnak tartja, ahol nincsenek beléptetési botrányok. „Demokratikus pártban benne van a visszaélések kockázata is” – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik