Belföld

Kacsa volt az „ijesztően magas tandíj”

Semmiféle kész, konkrét javaslat a tandíjról vagy a térítési díj jövőbeni kiszámításáról nincs. Három évre előre rögzítették az államilag finanszírozott felsőoktatási helyeket.

Manherz Károly, a felsőoktatási tárca szakállamtitkára a Magyar Nemzet hétfői cikkének állításait cáfolva kijelentette: szó sincs arról, hogy megszűnne az államilag támogatott képzés. Hosszú távon sem gondolkodik ebben a tárca.

Az államtitkár kifejtette, hogy hároméves költségvetés készült a felsőoktatás támogatásáról. E szerint a következő tanévben 56 ezer hallgató folytathatja tanulmányait államilag finanszírozott képzésben, emellett 3500 hely várja a mesterképzésre jelentkezőket, s ezer hely van a doktori képzésben.

A Magyar Nemzet hétfői számában írt arról, hogy információi szerint, ha a népszavazáson nem kötelezik a tandíj eltörlésére a kormányt, akkor a jelenleginél sokkal kedvezőtlenebb rendszert vezethetnek be. A legkedvezőtlenebb javaslat megszűntetné az államilag támogatott és költségtérítéses képzést, s a jelenlegi tandíj összegénél jóval magasabb térítési díjat vezetne be.

Az államtitkár kacsának nevezte az újság információt. “Nincs semmilyen titkos tervünk semmivel kapcsolatban” – fogalmazott Manherz Károly. Felidézte, hogy február 7-én tartott ülést a Felsőoktatási Kerekasztal, amelyet több hónapos szakértői egyeztetés előzött meg.

A tárgyalásokról készült egy szakértői összefoglaló anyag, amely a nemzetközi példákat is sorra vette a tandíj ügyében. A lap által ismertetett változatok nem koncepciók, ezek ismertetései, összefoglalásai a már létező nemzetközi modelleknek.

A kerekasztalon abban állapodtak meg, hogy megvárják, milyen eredménnyel zárul a népszavazás március 9-én. Emellett a Magyar Rektori Konferencia is saját javaslatot tesz le április közepéig – tette hozzá.

Abban nincs vita, hogy valamilyen képzési hozzájárulást fizetni kell, annak módjáról kell megegyezni. Az oktatási tárcának ugyanakkor nincs végső változata a tandíjról – jelentette ki.

Ajánlott videó