Belföld

Gyurcsány a túlélésre játszott évértékelőjével

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde stílusváltást és korszakváltást igyekezett hangsúlyozni politikai elemzők szerint. A szakértők úgy vélik, a miniszterelnök saját táborát és frakcióját igyekezett ismét maga mögé állítani. Feltűnő azonban, hogy a reformokról és a népszavazásról szinte egy szót sem ejtett.

A stílusváltás üzenetét kívánta Gyurcsány Ferenc évértékelő beszédével közvetíteni saját szavazó-táborának és a kormánypárti képviselőknek – véli Mráz Ágoston Sámuel. A Nézőpont Intézet kutatásvezetője szerint a kormányfő nyilvánosan is meghirdette az elmúlt másfél évben sokszor hiányolt társadalmi párbeszédet. „A kormányzás ígért átalakítása mellett mintha mindenekelőtt a kormányfő alakult volna át: a korábbi lendületes szónok helyett egy visszafogott, sokszor hibázó, ideges ember benyomását keltette” – véli a szakértő lapunkhoz eljuttatott elemzésében.

Az évértékelő beszéd – hasonlóan Orbán Viktor szerdai előadásához – alig foglalkozott az elmúlt év értékelésével. Illeszkedve a szocialisták által meghirdetett hideg kampányhoz a kormányfő nem foglalkozott a három hét múlva esedékes népszavazással, a három díjat is csak egy rövid, magyarázó félmondatban említette meg. Nem ejtett szót az egészségbiztosítás ma hatályba lépő átalakításáról, vagy a gazdasági növekedés helyreállításának részleteiről.

Egy korszak lezárása

Hétfői beszédével Gyurcsány korszakhatárt kívánt húzni Mráz Ágoston Sámuel szerint, a népszerűtlen megszorítások szimbolikus lezárására törekedett. Bár közelebbről nem részletezte a „szociáldemokrata polgárosodás” vízióját, az jó példája az újítva megőrzésnek. Korábban szintén Gyurcsány, vagy Gyurcsány tanácsára Medgyessy beszélt a „baloldali polgári” értékrendről.

A Fidesz 1998 óta vállalt programjának, a polgári Magyarország víziójának átvételét ugyanakkor indokolt lett volna jobban elmagyarázni a saját szavazóbázisának. A „munka, tanulás, tulajdon” hármasának sikere egyelőre nem ítélhető meg, mert a kormányfő nem fejtette ki elképzelésének részleteit. Az új politikai stratégia fő kérdése az, hogy az elmúlt három és fél év miniszterelnöke képes e sokadszor is megújulni a megszorítások után.

Gyurcsány Ferenc lezárt egy korszakot és nyitott egy újat – áll a Századvég legfrissebb elemzésében is. A kutatás szerint a kormányfő egyértelműsítette, nem állnak meg (ugyanakkor nem lesz szükség további húsbavágó intézkedésekre), és egy nyugodtabb kormányzás nyugodtabb évei következnek. A miniszterelnök állítása szerint két út áll a nemzet előtt: azok útja, akik elárulták a polgárosodás ügyét (itt a népszavazás kérdését erőltető Orbán Viktor vezette Fideszre utalt elsősorban), valamint a történelmi lehetőséget „kiaknázni” képes új polgárosodás programját felkínáló új baloldali erők. Ez az út a miniszterelnök szerint egyben visszatérést jelent a rendszerváltás valódi fundamentumához.

Gyurcsány túléléséről szólt a beszéd

A konkrétabbnak nevezhető kormányzati elgondolások közül (például a 200 milliárd forintos adócsökkentés, középiskolai kollégiumfejlesztési koncepció) nyilván a „népi privatizáció” ötlete szolgálhatja leginkább a miniszterelnök politikai túlélését. A beszéd alkalmas arra, hogy a kormányfő ismét egységesen maga mögött tudhassa saját frakcióját, továbbá arra, hogy visszaszerezze az elvesztett társadalmi támogatottság egy részét. Ám a Századvég álláspontja szerint alkalmatlan az elveszített kormányzóképesség visszaszerzésére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik