Belföld

MSZP: Orbán becsapta a választókat

Orbán Viktor becsapta a választókat a több-biztosítós egészségügyi rendszerrel kapcsolatban, mert nem valósította meg az 1998-as kormányprogramjában ígérteket – mondta Kökény Mihály. A Fidesz szerint bajban van az MSZP, ha most vádaskodik a Fidesz programjával kapcsolatban.

A Fidesz parlamentben ismertetett programjában több-biztosítós egészségügyi rendszer bevetése szerepelt, ezt a programot azonban nem valósították meg – mondta az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke Orbán Viktornak egy reggeli televíziós műsorban adott interjújával összefüggésben. A Fidesz elnöke a TV2 reggeli műsorában arról beszélt, hogy a több-biztosítós rendszer valóban szerepelt a Fidesz 1998-as választási programjában.

Egy háromnapos, szakértőkkel kibővített kormányülés után azonban arra jutottak, hogy „itt és most” Magyarországon egy több-biztosítós modell a társadalom számára elviselhetetlen következményekkel járna: az emberek tekintélyes része kiesne a rendszerből, nem lenne valódi verseny, és óriási különbség alakulna ki a szegények és a gazdagok gyógyulási lehetőségei között.

Ezek után akkor ki is állt a parlamentben, és elmondta, hogy ezt a választási ígéretüket nem fogják megvalósítani – mondta Orbán Viktor. Kökény Mihály szerint a Fidesz elnöke mást tett, mint amit ígért, és az a probléma, hogy erről elfelejtette tájékoztatni az embereket: a magyar Országgyűlésben biztosan nem állt ki Orbán Viktor, és nem mondta el, miért nem hajtják végre a kormányprogram ezen részét. Végignézték az Országgyűlés 1998-as és 1999-es jegyzőkönyveit, de a pártelnök által említett felszólalást nem találták meg – tette hozzá.

Bajban van az MSZP, a liberálisok megoldhatatlan feladatokat állítanak eléjük, ezért vádaskodnak most a Fidesz programjával kapcsolatban – kommentálta kökény szavait Mikola István, az egészségügyi bizottság fideszes alelnöke. A Fidesz-kormány i több-biztosítós rendszere nem kormányülésen bukott, hanem szakmai műhelyekben, ugyanis a betegek számára nem lett volna biztonságos, míg az egészségügyi ellátórendszernek elviselhetetlen terheket jelentett volna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik