Belföld

Név szerinti szavazást kezdeményez a Fidesz

A Fidesz név szerinti szavazást kezdeményez az Országgyűlésben az egészségbiztosítási törvényről, az ellenzéki párt azonban nem vesz részt a voksoláson.

Az ellenzéki párt a törvény decemberi szavazásán is név szerinti voksolást kezdeményezett. Az egészségbiztosítási törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról a Fidesz-frakció ugyanakkor továbbra sem szavaz, mert a törvény koncepciójával nem értenek egyet, azt elfogadhatatlannak tartják – közölte Navracsics Tibor frakcióvezető.

Az egészségbiztosítási törvényt megerősítő fideszes népszavazási kezdeményezés ügyében várhatóan nem név szerinti, hanem gombnyomásos szavazás lesz. A Fidesz szerint van rá esély, hogy a szocialisták – előzetes nyilatkozataikkal szemben – mégis támogassák a kezdeményezést. A népszavazás lehetőséget ad a szocialistáknak, hogy a választópolgárokkal erősíttessék meg saját döntésüket – hangsúlyozta. Másrészt ebben a témában biztosan sor kerül népszavazásra, hiszen az Albert-házaspár kezdeményezéséhez már összegyűjtötték a szükséges 200 ezer aláírást.

Szerencsésebb és olcsóbb lenne, ha a március 9-ei népszavazással együtt tartanák meg az egészségbiztosítási törvényről szóló referendumot. A törvényt megerősítő népszavazás előterjesztője Navracsics, az egészségbiztosítási törvényjavaslat vitájának vezérszónoka pedig Mikola István lesz a Fidesz-frakcióban. Nem tervezik, hogy Orbán Viktor felszólaljon az ülésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik