Belföld

Több százezren tiltakoznak a tb-törvény ellen

Civilszervezetek eddig 359 ezer aláírást gyűjtöttek össze az egészségbiztosításról szóló népszavazási kezdeményezéshez; ennyi aláírást eddig csak párt tudott gyűjteni. Horváth Ágnes miniszter levélbe kérte a népszavazást kezdeményező Albert Zsoltot, hogy álljon el a népszavazástól, amire ő nem hajlandó.

A civil szervezetek 359 ezer aláírást gyűjtöttek össze annak érdekében, hogy az emberek népszavazáson döntsenek arról: akarják-e az üzleti érdekeltségű biztosítók részvételét az egészségbiztosítási rendszerben; az aláírásgyűjtés tovább folytatódik – jelentette be Gaskó István, az aláírásgyűjtést koordináló Liga Szakszervezetek elnöke.
“Példa nélküli ez a társadalmi összefogás, komoly népmozgalom alakult” – fogalmazott, utalva arra, hogy ennyi aláírást eddig csak parlamenti pártoknak sikerült összegyűjteniük.

A népszavazáson felteendő kérdés – amelyet az Országos Választási Bizottság hitelesített, majd az Alkotmánybíróság jóváhagyott – Albert Zsolt és felesége nevéhez fűződik, és úgy szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?”.

Gaskó szerint ha a parlament hétfőn úgy döntene, hogy a Fidesz által kezdeményezett egészségbiztosítási törvényt megerősítő népszavazást megszavazza, akkor ezt a referendumot együtt lehetne tartani a március 9-ére kiírt, a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról szóló népszavazással.

Albert Zsolt beszámolt arról, levelet kapott Horváth Ágnes egészségügyi minisztertől, amelyben a tárcavezető azt írta, hogy a jelenlegi népszavazási kezdeményezés semmilyen módon nem befolyásolja a megszavazott törvényt, és arra kérte őt, álljon el ettől a kezdeményezéstől. Albert Zsolt közölte: nem függesztik fel a gyűjtést, erre erkölcsi alapjuk sincs a nagy számú aláírást látva.

Albert Zsolt és felesége népszavazási kezdeményezéséhez többek között csatlakozott a Liga Szakszervezetek, a Munkástanácsok Országos Szövetsége, az EDDSZ, az Élőlánc Magyarországért Mozgalom, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete, a Humanista Mozgalom, a Magyar Szociális Fórum, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Orvosi Kamara, a Mentődolgozók Önálló Szakszervezete, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége és a Védegylet. ez a cikk szoveg helye

Ajánlott videó

Olvasói sztorik