Belföld

Eltűntek a hajléktalanok

Önkéntesek 700 hajléktalant regisztráltak a hétvégén Budapesten. Ma 700-1500 ember tölti éjszakát a szabadban, ami mintegy fele a legutóbb, 2005-ben regisztrált értéknek. Nem biztos azonban, hogy kevesebb a hajléktalan: inkább elbújnak az állandó inzultusok elől.

Vasárnap hajnalig 150 szociális munkás, önkéntes rótta párban az utcákat és az aluljárókat, hogy összeszámolják a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén. Az önkénteseknek a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kellett bejárniuk. A belvárosi körzetben 35, a külterületeken 209 körzetet hoztak létre.

Felére csökkent a szám

A számlálás sikeres volt, valamennyi belső körzetet bejártak, míg a külső körzetekből 36-ot sikerült teljes egészében átvizsgálniuk. A belső kerületekben 300, a külsőben pedig mintegy 400 olyan embert regisztráltak, akik a szabadban, közterületen töltötték az éjszakát.

Az adatok alapján Budapest jól látható közterületein élő hajléktalanok száma minimálisan 700, maximálisan 1500 főre becsülhető – mondta el Gurály Zoltán, a hétvégi számlálás céljára alakult Február Harmadika Munkacsoport egyik vezetője. Legutóbb, 2005 telén készítettek hasonló felmérést, akkor mintegy háromezerre becsülték azoknak a számát, akik utcán, parkokban, vagy elhagyatott helyeken húzták meg magukat éjszakára. A szakemberek ekkor felső határt nem határoztak meg, a háromezer főt minimális számként jelölték meg.

Elűztük őket

A Menhely Alapítvány munkatársa szerint az idén azért is kevesebb hajléktalant regisztráltak, mert az utcai szociális munkások több embernek tudnak segítséget nyújtani abban, hogy átmeneti vagy hajléktalanszállókra kerülhessenek, rendeződjön sorsuk. Valószínűnek tartja azt is, hogy több kerület „kiűzte” a hajléktalanokat a látványos helyekről, így fokozottabb lett a rejtőzködés.

Számszerűen nem nőtt a fedél nélküliek száma, problémát jelent viszont, hogy a folyamatos inzultusok miatt olyan helyekre húzódnak vissza a segítségre szoruló emberek, amelyeket nehezen lehet megközelíteni, és a szakembereknek is nehéz feltérképezniük – mondta Gurály.

25-30 ezer hajléktalan

A melegedőkben hétfőn vizsgálják, hogy az intézményben lévők hol töltötték a szombatról vasárnapra virradó éjszakát, kik azok, akik rejtett helyen élnek, így elképzelhető, hogy az így regisztrált fedél nélküliek száma emelkedni fog. Vasárnap estétől kezdve a hajléktalanszállókon regisztrálják az ott élőket. Ezek eredményei a vidéki városokban összesített adatokkal együtt csütörtökön érkeznek be a központba és feldolgozásukat követően egy hét múlva várható konkrétabb eredmény.

Magyarországon a szakemberek országos szinten 25-30 ezerre becsülik a hajléktalanok számát, a 2005 telén készített felmérésből kiderült, hogy éjszakai menedékhelyeken 1800-an, átmeneti szállókon pedig 2800-an laktak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!