Belföld

Megszámolják a hajléktalanokat

A hétvégén, szombatról vasárnapra virradó éjszaka számolják össze a hajléktalan embereket a fővárosban és környékén, valamint több vidéki városban. A felméréshez önkéntesek jelentkezésére is számítanak.


Magyarországon második alkalommal mérik fel a fedél nélküliek körét. A számukat a szakemberek 25-30 ezerre becsülik országos szinten. A legutóbbi, 2005 telén készített felmérés alapján legalább háromezerre becsülték a budapesti utcákon, közterületeken, parkokban vagy kapualjakban élők számát. A fővárosi szállókon akkor további ötezer hajléktalan élt.

Vidéken 6-7 ezerre, Budapesten 5 ezerre tehető az ágyak száma a szállókon, ám sok hajléktalan nem akarja igénybe venni ezeket a menhelyeket. A főváros környéki erdőkben, sátrakban, viskókban is nagyon sokan laknak.

A hétvégi számlálást az e célra alakult Február Harmadika Munkacsoport végzi, s a programban még a párizsi statisztikai hivatal is részt vesz megfigyelőként. A “népszámlálást” jórészt önkéntesek végzik, akik párosával mérik fel a számukra kijelölt területen élők számát.

A fővárost számlálókörzetekre osztják, a Hungária körúton belül egy, az ezen kívül eső területeken pedig két négyzetkilométert kell bejárniuk az erre vállalkozóknak. A belvárosi körzetben 70, a külterületeken 240 körzetet hoztak létre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik