Belföld

Gyarapodott a politikai elit a megszorítások alatt

Mindkét politikai oldalnak jól jött a 2007-es esztendő, a vezető politikusok többsége ugyanis milliókkal gyarapította vagyonát. Kóka János pedig a saját cégétől megvette a saját házát.

Úgy tűnik, a reformok idején megéri politikusnak lenni, ugyanis az Országgyűlés honlapján frissen közzétett 2007-es vagyonnyilatkozatok alapján kijelenthető, az ország vezetői jobban élnek, mint egy éve.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök – annak ellenére, hogy kormányfői és képviselői tiszteletdíját civilszervezeteknek és alapítványoknak utalja – 96 millió forint nettó jövedelemre tett szert, főképp a cégei osztalékaiból. Orbán Viktor Fidesz-elnöknek is bőséget hozott 2007. Ő ugyanis a könyvei után részesedett és kapott 12 millió forintot. Az ellenzéki párt vezetője így könnyen megtehette, hogy Felcsúton több mint ötezer négyzetméternyi földet ötven évre ingyenes használatba adott helyi alapítványoknak.

Kóka János szabad demokrata pártelnök három nappal a 2007-es év vége előtt is vásárolt még. Végre megvette ugyanis – igaz, saját cégétől – azt a házat, amelynek építésétől már 2006 óta hangos a sajtó. Érdekesség, hogy Kóka nem vesz fel fizetést, mint az SZDSZ elnöke, megteszi ezt helyette az exelnök Kuncze Gábor, aki – bevallása szerint – 2008 márciusáig kapja az elnöki díjazást. Talán ennek a pénznek is köszönhető, hogy Kuncze vásárolt egy Skodát is tavaly. A volt gazdasági miniszter pedig egy kétszázezer forintos telefont kapott juttatásként.

Kóka János épülő háza - sokan támadták (Fotó: MTI)

Kóka János épülő háza – sokan támadták (Fotó: MTI)

Dávid Ibolya MDF-elnöknek különösebben nem változott a vagyoni helyzete, Budán két lakása, Zamárdiban egy nyaralója van, sikeresen törlesztette viszont a hitelét, amely így a felére, hatmillió forintra csökkent. Semjén Zsolt, a kereszténydemokraták elnöke viszont tavaly hozzájutott egy újabb második kerületi lakáshoz. Az egyébként antik bútorokat gyűjtő politikusnak idén már nem szerepel a vagyonbevallásában az a rendjelgyűjteménye, amely korábban részét képezte a nyilatkozatának.

Bútorokat más is gyűjt a konzervatív oldalon: a Fideszből kilépett, rendőrökkel dulakodó Lengyel Zoltán például neobarokk garnitúráját is feltüntette az értéktárgyai között.

Gyűjtők

A szabad demokrata koalíciós államtitkár, Horn Gábor könyveket gyűjt (ötezer kötet), a szocialisták részéről pedig Schiffer János gyarapítgatja évről évre a kétezer darabos matchboxgyűjteményét.

Motorosok

Vannak honatyák, akik két keréken is el tudják képzelni az életüket. Mesterházy Attila (MSZP) például egy nyolcszáz köbcentis Hondával közlekedhet, míg az ellenoldali „öreg motoros” Kósa Lajos debreceni fideszes polgármester egy ezer köbcenti feletti BMW-vel szánthatja az M3-ast.

Az autós képviselők közül kiemelnénk Kubatov Gábort (Fidesz), aki továbbra is boldog tulajdonosa három veterán Opel Kadettnak, a szocialista főpolgármester-helyettes, a XII. kerületben lakó Hagyó Miklós viszont nagy értékű ingóságai közé mindössze egy autót jegyzett fel: egy 1993-as Trabantot.

Miniszterek gyalog

A kormánytagok közül még mindig Veres János az egyik leggazdagabb számtalan nyírségi földterülettel, de üzemeltet még gyógyszertárat és tésztagyárat is. A milliárdos pénzügyminiszternek saját autója nincs, mindössze egy 24 éves utánfutót szerepeltet a vagyonnyilatkozatában.

Bár autója a külügyminiszternek sincs – saját tulajdonban lévõ Toyota Corolla gépkocsiját augusztusban ellopták – Göncz Kinga mégsem kénytelen gyalog járni, jelenleg 4 és fél milliós szolgálati autóját használhatja. 7,5 millió forintos hiteltörlesztését 13 millió forintos megtakarítással ellensúlyozza. A külügyminiszter életbiztosítást nem kötött, viszont kapott két afgán szőnyeget ajándékba. Jobban spórolt Kiss Péter kancelláriaminiszter, akinek megtakarítása 34,5 millió forint, ennek ellenére sem saját, sem pedig szolgálati autója nincsen.

Takács Albert igazságügyi miniszter 3000 darabos CD-gyûjteményt halmozott fel az elmúlt 20 évben. Mindez azonban kicsinek számít 4300 kötetes társadalomtudományi könyvtára mellett. 2007-ben pedig két olyan órát is vásárolt, amelynek értéke meghaladja a mindenkori képviselõi alapdíj hat havi összegét. Saját autója sincsen, szolgálati kocsijához viszont sofõr is jár.

Miniszterek négy keréken

Az agrártárca vezetője, Gráf József két 100 négyzetméteres ingatlanja mellet 109,0908 hektár szántófölddel rendelkezik. Banki megtakarítása a bevallása szerint nincsen, készpénzállománya viszont 8 millió forint. Havi 1 millió 200 ezres miniszteri fizetésébõl tartja fenn BMW 5-ös kocsiját, valamint törleszti 13 millió forintos lakáshitelét.

Vagyonnyilatkozata szerint a tavaly házasodott Horváth Ágnes nevén ingatlan nem szerepel, csupán egy Suzuki Swift 1.0. gépkocsi. Miniszteri tisztségéhez ugyanis hivatali lakást, valamint szolgálati autót is kapott az egészségügyi miniszter. SIM-kártyája viszont 4800 forintot ér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik