Belföld

Támogatjuk az albán NATO-tagságot

Magyarország támogatja Albánia meghívását a NATO-ba, és más területeken is intenzív kapcsolatépítésre törekszik Tiranával - mondta a külügyi szóvivő, miután Göncz Kinga külügyminiszter Budapesten megbeszélést folytatott Majlinda Bregu albán integrációs miniszterrel.

Változatlanul úgy ítéljük meg, hogy a Nyugat-Balkán biztonságának és fejlődésének kulcsát az euroatlanti integráció jelenti, ám az egyes államok csak akkor kerülhetnek be az EU-ba, illetve a NATO-ba, ha maradéktalanul teljesítik a feltételeket – idézte Szelestey Lajos Göncz Kinga szavait.

A közlemény szerint a magyar diplomácia vezetője azt mondta Majlinda Bregunak, hogy Sali Berisha albán miniszterelnök március elején esedékes budapesti látogatásától a kétoldalú viszony fellendülését várják. Egyben remélik, hogy a magyar befektetők élnek az albániai infrastruktúra és az energiaipar területén mutatkozó kedvező beruházási lehetőségekkel.

A megbeszélésen Göncz Kinga kifejezte meggyőződését, hogy Albánia az eddigi, általánosan elismert irányvonalat követi Koszovó ügyében. Majlinda Bregu úgy vélte, már csak napok kérdése az egykori autonóm tartomány függetlenségének kikiáltása. Mint mondta, a terület meg is érdemli az önállóságot.

Az albán integrációs miniszter keddi budapesti tárgyalásai előtt az MTI-nek nyilatkozva azt mondta, Albánia és Koszovó még a távoli jövőben sem egyesülhet, Tiranának a függetlenné váló Koszovóra jó szomszédként kell tekinteni. Majlinda Bregu hangsúlyozta: Koszovónak függetlenné kell válnia, hiszen egyértelművé vált, hogy nem lehet kompromisszumot találni Szerbia és Koszovó között, és az Ahtisaari-terv követése az egyetlen lehetőség.

Albánia várja a magyar befektetőket. Elsősorban az energia- és a pénzügyi szektorban, valamint a turizmusban lehetnek nagy lehetőségeik a magyar cégeknek – mondta az albán integrációs miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik