Belföld

Az NBH fedőszerve volt az Egymásért?

Az elhárítás bizonyos műveleti munkáját az Egymásért alapítványon keresztül próbálta leplezni – írja a Magyar Nemzet az NBH készülő jelentésére hivatkozva.

Az erre alakult parlamenti bizottságnak nem sikerült tisztáznia az Egymásért, Egy-Másért Közhasznú Alapítvány és a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) közötti pontos kapcsolatot, de az ügy részleteivel kapcsolatban érdekes adatokra derült fény – tudta meg a lap. Az alapítvány ugyanis állítólag segítséget nyújtott bizonyos ázsiai gazdasági törekvések feltárásához, illetve a vámjogszabályok kijátszásának megismeréséhez. Az azonban nem derül ki, hogy eleve ezért hozták-e létre a jótékonysági szervezetet, vagy csak alkalmanként, egyes műveleti tevékenységek fedésére használták.

Az eddigi meghallgatások alapján egyértelművé vált, hogy az NBH az alapítvány segítségével adatokhoz juthatott vám- és pénzügyőrségi dolgozók és vezetők olyan érintettségéről, amely nemzetbiztonsági érdeket sértett, vagy sérthetett. A jelentéstervezet szerint az NBH ezen a területen végzett tevékenységének, műveleti lépéseinek bizonyos hátterét az Egymásért alapítvány irányítói biztosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik