Belföld

Kedden ünneplik a legbátrabb magyar várost

A megszálló cseh katonaság 89 évvel ezelőtti kiűzésére emlékeznek ma Balassagyarmaton. Az 1919. január 29-i helytállás miatt az Országgyűlés 2005-ben a Nógrád megyei városnak adományozta a Civitas Fortissima, azaz a Legbátrabb város címet.

Az I. világháború után az újonnan megalakult Csehszlovák Köztársaság hadserege az Aszód-Balassagyarmat-Ipolytarnóc – Losonc vasútvonalat akarta elfoglalni, hogy még délebbre tolja az országa határait. A balassagyarmati polgárok azonban Vizy Zsigmond százados katonáihoz csatlakozva 1919. január 29-én fegyvert fogtak, és kiverték a megszálló cseheket.

A katonák, a gyarmati polgárok, vasutasok és diákok hőstette 18 környékbeli települést mentett meg a vasútvonal mellett a trianoni Magyarországnak, és ez segített abban is, hogy a trianoni béketárgyalás eredményeként Balassagyarmat Magyarország része maradt. Az Országgyűlés a 2005. évi XXXIX. törvényben hajtott fejet Balassagyarmat lakóinak és védőinek bátor magatartása előtt, és a Legbátrabb város, a Civitas Fortissima címet adományozta a városnak. 1998 óta január 29-e Balassagyarmat hivatalos ünnepe.

A csehek kiűzésének 89. évfordulóján a városi temetőben a harcokban elesett vasutasok sírjainál és a MÁV-állomáson elhelyezett emléktáblánál tartanak megemlékezést, majd Medvácz Lajos polgármester idézi fel a korabeli eseményeket a Civitas Fortissima emlékszobornál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik