Belföld

Késhet a Gripenek bevetése

A Honvédelmi Minisztérium azt fontolgatja, hogy a tervezettnél csak két évvel később, 2012-től ajánlják csak fel a lízingelt Gripen vadászrepülőgépeket nemzetközi missziókhoz, miközben a svéd repülők már a nyáron hadrendbe állnak – értesült a Magyar Nemzet.

A 2010-es időpontot még a Medgyessy-kormány tűzte ki célul, és a bérleti szerződést is azért módosították 2003-ban, hogy a gépeket távol Magyarországtól, expedíciós hadviselésre is lehessen alkalmazni. A nemzetközi felajánlást egyébként az ellenzék szükségtelennek, míg szakmai körökben megvalósíthatatlannak tartják.

Ugyanakkor már ezen a nyáron, vagyis a tervezettnél fél évvel korábban, párhuzamosan a MiG-ekkel, hadrendbe állhatnak a svéd repülők. Az orosz gépek állandósuló alkatrészellátása akadozik, ráadásul a maradék pilóták közül egyre többen vonulnak nyugdíjba.

A honvédelmi tárcánál nem erősítették meg a lap információit. A 14 Gripenből álló vadászrepülő-flottát hivatalosan hétfőn veszi át Kecskeméten svéd partnerétől Szekeres Imre honvédelmi miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik