Belföld

Újbudán bukott mindenki

A hagyományosan jobboldalinak és aktívnak számító újbudai szavazókörzetben nem sikerült elsöprő többséget mozgósítania a Fidesznek vasárnap. Igaz, elemzők szerint ebből nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a népszavazás előtt. Ráadásul MSZP-s jelölt sem volt.

Elemzői szempontból nem lehet egy időközi választásból egyenes következtetéseket levonni az országos politikai helyzetre, így az országos mobilizálhatóságra vonatkozóan sem. Ám egy politikus teljesen logikusan teszi ezt, ha számára kedvező az eredmény, márpedig az újbudai eredmény jól kommunikálható az a Fidesz számára – mondta Juhász Attila a FigyelőNetnek Orbán Viktor hétfői beszéde kapcsán.

Nem meglepő eredmény

A Political Capital kutatási igazgatója hozzátette: a választókerület jellemzőiből kiindulva nem nevezhető meglepőnek az eredmény, hiszen egy hagyományosan jobboldali és aktív kerületről van szó. „Ennek tükrében a részvételi adat talán még egy kissé alacsonynak is mondható. A nagyarányú győzelem ilyen részvétel mellett szintén nem meglepő, különösen ha figyelembe vesszük, hogy MSZP-s jelölt nem is volt” – véli Juhász Attila.

Hasonló véleményen van Szomszéd Orsolya is. „A 38 százalékos részvételi arány nem mondható sem kiugróan magasnak, sem pedig kivételesen alacsonynak, időközi választásokon általában hasonlóan szokott alakulni a szavazói hajlandóság. De mértek már például 20 százalék alatti részvételt is korábban, így az újbudai arány nem nevezhető rossznak” – emlékeztet a politológus.

Kis kampány, országos előny

A Vision Consulting elemzője szerint a pártok nem fordítottak túl nagy erőfeszítést a XI. kerületben a szavazók mobilizálására, az országos politikai nyilvánosságban alig jelent meg a kampány, így nem tudták megszólítani a választópolgárokat. Hagyományosan jobboldali választókörzet lévén pedig az emberek érezhették úgy, hogy a „meccs lefutott”, így kevésbé voltak motiváltak a voksolásban.

„A jobboldal fölényét mutató eredmény megfelel a várakozásoknak, és a Fidesz tetemes országos előnye is látszik a szavazati arányokon. Messzemenő következtetést azonban nem érdemes levonni a XI. kerületi időközi választás kimeneteléből a közelgő népszavazásra vonatkozóan. A Fidesz számára a referendum a mozgósításról szól, igyekeznek majd az önkéntesek segítségével elérni minden jobboldali választót, akit már nem meggyőzni kell, csak voksolásra bírni” – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya lapunknak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik