Belföld

Január végén távozik Szetey

Az előzetes várakozásoknak megfelelően hétfőn bejelentette távozását a Miniszterelnöki Hivatal személyügyi államtitkára; Szetey Gábor lemondását január 31-ei hatállyal fogadták el.

Kell a friss levegő – közölte Szetey Gábor a budapesti kormányszóvivői tájékoztatón. Mint mondta, tudja, mikor kell hátrébb lépni, és a ma politikai környezete nem az ő világa.

Távozását konkrétan azzal indokolta, hogy munkájának nagy részét, a közigazgatás újítási fázisát elvégezte, és a korábbi cégétől globális felelősségű állásajánlatot kapott, olyat, amire mindig is vágyott. Szetey Gábor kitért arra, hogy döntését még az ünnepek alatt meghozta, erről később tájékoztatta Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt és Kiss Péter kancelláriaminisztert, akik január 31-vel elfogadták lemondását.

Szetey Gábor 2006 nyarán érkezett a Miniszterelnöki Hivatalhoz. Amint arról bemutatásakor Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is beszélt, elsődleges feladata az volt, hogy közreműködjön egy olyan szemlélet meghonosításában, amely szerint a közigazgatásban a lehető legjobb minőségű szolgáltatást a legolcsóbban kell nyújtani.

Maga Szetey a teljesítményértékelési rendszer kidolgozását tartotta az egyik legfontosabb feladatának. Mint mondta, akkor végzi jól a dolgát, ha 2009/2010-re az igazgatásban meghonosodik egy olyan kultúra, amely fontosnak tartja a teljesítményt.


November végén be is fejeződött a minisztériumi köztisztviselők teljesítményértékelése, s az év végi jutalmakat is ez alapján utalták ki. Az új rendszer heves ellenérzéseket váltott ki a közigazgatásban dolgozók egy részében.


Az államtitkár 2006 júliusában úgy fogalmazott: azért vállalta el ezt a munkát, mert „mást nem tehetett, mivel a miniszterelnök nemhogy az ország, de a világ legjobb állását” ajánlotta fel neki.

Júliusban, a meleg büszkeség napjának megnyitóján Szetey Gábor hazánkban egyelőre szokatlan módon bejelentette, hogy ő is a saját neméhez vonzódik. A köztisztviselő beszédében az elfogadásról és a nem csak szavakban létező egyenlőségről beszélt.

A kormányfő közvetlen környezetéből a múlt héten távozott Gál J. Zoltán kabinetfőnök, hivatalosan családi okok miatt. Lapunknak nyilatkozó elemzők szerint viszont lemondásának valódi oka az, hogy a kormányfő egyre elégedetlenebb volt a kormányzati kommunikációval, amit bizalmasa, Gál J. Zoltán irányított.

Lapunk értesülései szerint a népszavazást követően kormányátalakítás várható, a képbe beleillik, hogy záros időn belül már a második, miniszterelnökhöz közeli ember nyújtotta be lemondását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik