Belföld

Viharos szél tombol az országban

Hetven-nyolcvan riasztást kaptak a tűzoltók vasárnapra virradóan a szélvihar miatt. Vasárnap egyes országrészeken óránként akár 120 kilométer erősségű széllökések is előfordulhatnak. Az erős szél miatt piros riasztási fokozat van érvényben a Dunántúl északi részén.

A hetven-nyolcvan riasztás a mindenkori átlagnak körülbelül a másfélszerese. Az esetek túlnyomó többsége az északi megyékben történt, Győr-Moson-Soprontól Borsod-Abaúj-Zemplénig. Emberéletben nem esett kár, még sérülésről sem tudnak.

Kidőlt fák, leszakadt vezetékek

A riasztások oka többnyire fakidőlés, ágleszakadás, utcai elektromos vezeték zárlata, vagy az, hogy a szél feltépett egy bádogtető-darabot – közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az Ön házát, autóját is megrongálta a vihar? Van egy fotója, videója az országban tomboló szélviharról? Töltse fel az FN Tudósítóba!

A viharos erejű szél leszakította az úttest fölötti forgalomirányító jelzőlámpákat a Veszprémet elkerülő útgyűrű balatonfüredi csomópontjánál. A lámpasor javítását és visszahelyezését a közúti igazgatóság megkezdte.

Leszakította egy üzlet tetejét a szél Miskolcon (fotó: MTI)

Leszakította egy üzlet tetejét a szél Miskolcon (fotó: MTI)

Veszprém megyében Pápán és környékén is károkat okozott a vihar: a városban a piactérnél megbontotta néhány ház tetőzetét, Kup és Bakonypölöske községben fák dőltek a közútra. A közúti igazgatóság és a tűzoltóság már elhárította az akadályokat – tette hozzá az ügyeletes.

Keddig tart

Északról, viharos erősségű széllel, markáns hidegfront érte el Magyarországot éjfél körül. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton már kora este narancssárga riasztást adott ki.

Vasárnap délelőtt, átmeneti, kismértékű mérséklődés után, napközben és az esti órákban a Dunántúlon és Közép-Magyarországon is számolni kell viharos széllel. Ennek erőssége ekkor várhatóan eléri az óránkénti 90-110 kilométert is. Ezen a napon többfelé valószínű eső, zápor, míg a hegyekben hózápor is lehet. Az említett országrészek magasabban fekvő területein – 250-300 méter felett – akár óránként 120 kilométer erősségű széllökések sem zárhatók ki.

Az előrejelzések szerint hétfőn mérséklődik az erős szél, majd kedden már nem kell ezzel számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik