Belföld

Várhatóan érvénytelen az újbudai választás

Az alacsony részvételi adatok alapján várhatóan érvénytelen lesz a választás a főváros XI. kerületében, a 15. számú országgyűlési választókerületben, ahol időközi képviselő-választást tartottak vasárnap.

Az este fél hatos adatok szerint a jogosultak 33,4 százaléka, mintegy 10.700 ember voksolt. A szavazás érvényességéhez a 32 ezer választópolgár felének az urnákhoz kellett volna járulnia.

Érvénytelen első forduló esetén február 10-én tartják az időközi választás második fordulóját. Filipsz Andrea jegyző, a helyi választási iroda vezetője az MTI-nek elmondta, hogy februárban a mostani eredményétől függetlenül mind a négy jelölt indulhat. Az első forduló előzetes eredményét várhatóan este tíz óra után teszik közzé.

Nem vették komolyan a választást

A pártok és a választópolgárok sem vették komolyan a XI. kerületi időközi országgyűlési képviselő-választást, egyebek mellett ez magyarázhatja az alacsony részvételt – hangsúlyozta Szomszéd Orsolya, a Vision Consulting elemzője és Kiszelly Zoltán politológus.

Kiszelly Zoltán szerint négy fő oka van annak, hogy kevesen mentek el szavazni a XI. kerületben: a parlamenti mandátumarány, a jelöltek személye, a közvélemény-kutatások hatása és a lanyha kampány. Az indulók személye is távol tarthatta a szavazókat: a Fidesz-KDNP gyenge jelöltet állított; az MSZP nem indított önálló jelöltet, így a szocialista szavazók nem voltak motiválva a részvételben; a kis pártoknak pedig nincs akkora szavazóközönsége, ami jelentősen befolyásolhatná a részvételi arányokat – tette hozzá Kiszelly Zoltán.

A két elemző egyetértett abban, hogy a pártok nem igazán kampányoltak. Kiszelly Zoltán rámutatott, hogy nem voltak jelentős rendezvények, ahol részt vettek volna a “nagyágyúk”. Szomszéd Orsolya kiemelte: a kevésbé intenzív kampány gyakorlatilag nem is jelent meg az országos médiában, szinte mindössze az MDF-es Csapody Miklós bajszáról lehetett hallani. A szakértő szerint a választói kiábrándultság, a politikai apátia is közrejátszhatott az alacsony részvételben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik