Belföld

Kisebb károkat okozott a szélvihar

A tűzoltókat vasárnap a délutáni órákig összesen kétszáz alkalommal riasztották káresetekhez. Személyi sérülés sehol nem történt a szombat éjfél óta tomboló szélviharban. A széllökés az elkövetkező órákban elérheti az óránkénti 110 kilométert is, ám várhatóan este tíz órára csillapodik.

A fővárosban illetve Pest megyében is egyre több erős, viharos széllökést mérnek a meteorológusok, a szél az elkövetkező órákban elérheti az óránkénti 110 kilométert is, ám várhatóan vasárnap este tíz órától már enyhül a vihar – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelző meteorológusa.

Polyánszky Zoltán elmondta, hogy a főváros délnyugati, lágymányosi részén mérték eddig a legerősebb szelet, ott óránként 101 kilométert mutatott a műszer.

Az elkövetkező órákban a közép-magyarországi térségben előfordulhatnak 100-110 kilométeres széllökések is; ez narancsszínű fokozatnak számít. A legerősebb, piros színű veszélyességi fokozatot 110 kilométert meghaladó viharos szél esetén rendelik el, de erre egyelőre nem számítanak a szakemberek.

Megbontott háztetők, kidőlt fák

Az erős szél a legtöbb kárt Győr-Moson-Sopron, Fejér és Vas megyében okozta, a legerősebb, 115 kilométer/órás széllökéseket Kapuváron és Pápán mérték. Sopronban, Győrött és Kapuváron fakidőlésekhez, kéményrongálódásokhoz és ágleszakadásokhoz riasztották a tűzoltókat, míg Iván településen lakhatatlanná vált egy ház az erős szél miatt.

A Győr-Moson-Sopron megyei településen lévő házból négy gyermeket és szüleiket kellett kiköltöztetni. Fejér megyében, főként Székesfehérváron és Dunaújvárosban jellemzően házak tetejét bontotta meg, kéményeket rongált meg, fákat döntött ki az erős szél. Vas megyében Dénesfa, Répcelak, Szombathely és Bükk lakóinak okoztak gondot kidőlt fák, letört faágak. Személyi sérülés, tartós áramkimaradás vagy közúti fennakadás sehol nem történt, Budapesten sem, ahol elsősorban reklámtáblákat szakított le az erős szél.

A viharos szél egy üzlet tetőszerkezetét is leszakította Miskolcon (fotó: MTI)

A viharos szél egy üzlet tetőszerkezetét is leszakította Miskolcon (fotó: MTI)

Vezetékeket szaggatott le

A vonatközlekedésben is csak kisebb problémákat okozott a szélsőséges időjárás: fa dőlt a Veszprémvarsány és Tápszentmiklós közötti vasútvonalra, a felsővezeték-hálózat megrongálódása miatt 30-40 percet késtek a vonatok a Budapest-Pécs vonalon mindkét irányban a délelőtti órákban, és ugyanezen okból egy ideig vonatpótló buszok szállították az utasokat Kiskunmajsa és Harkakötöny között.

Az Ön házát, autóját is megrongálta a vihar? Van egy fotója, videója az országban tomboló szélviharról? Töltse fel az FN Tudósítóba!

A viharos erejű szél a déli órákban leszakította az úttest fölötti forgalomirányító jelzőlámpákat a Veszprémet elkerülő útgyűrű balatonfüredi csomópontjánál, személyi sérülés ott sem történt, a forgalom zavartalan volt, a lámpasor javítását és visszahelyezését a közúti igazgatóság végezte.

A várható időjárásról bővebben itt olvashat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik