Belföld

Tarlós Prodi lemondásával példálózott

Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője szerint Romano Prodi olasz miniszterelnök megértette, hogy a nép nem azt akarja, amit ő erőltet. Megértette, hogy nincs elég erő mögötte, és levonta a konzekvenciát.

A népszavazás nem a Fidesz és az MSZP, hanem a magyar társadalom és a Gyurcsány-kormány konfliktusáról szól – mondta Tarlós István, a Fidesz népszavazási kampányának vezetője szombaton, budapesti fideszes vezetőknek tartandó kampányértekezlete előtt.

„Kutya kötelessége lesz”

A kormány most azt teszi, amit a nép nem akar, a népszavazás után viszont “kutya kötelessége lesz”, hogy azt tegye, amit az emberek akarnak – hangsúlyozta a politikus, aki rövid sajtónyilvános helyzetértékelése után fővárosi fideszes polgármesterek és választókerületi elnökök részvételével tart zárt kampányértekezletet.

Fotó: MTI

Fotó: MTI

Tarlós hangsúlyozta, hogy a népszavazás tétje nem Orbán Viktor hatalma, bár a néppel ezt akarják elhitetni. A népszavazás tétje szerinte valójában az, hogy ha a jelenlegi kormány mentalitása igazolást nyer, akkor nehéz jövő vár a következő generációkra.

Tarlós István szerint a kormánykoalíciónak a kampányban nincs értelmezhető tartalmi mondanivalója, csupán az az üzenete, “hogy tehettek bármit, mi a helyünkön maradunk”. Szerinte, amikor Orbán Viktor arról beszél, hogy a népszavazással kormányok leválthatók, akkor nem azt mondja, hogy mit fog tenni Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és kormánya a referendum után, hanem azt, hogy működő demokráciákban hasonló esetekben mit szoktak tenni.

Tarlós István utalt arra, hogy a napokban így viselkedett Romano Prodi olasz miniszterelnök is, aki megértette, hogy a nép nem azt akarja, amit ő erőltet, megértette, hogy nincs elég erő mögötte, és levonta a konzekvenciát.

A koalíciós partnerükkel riogatnak?

A Fidesz kampányának irányítója arról is beszélt, hogy szerinte ellentmondás van a két kormánypárt népszavazási kampánya között, mert míg az SZDSZ arra buzdít, hogy a választók menjenek el szavazni, és mondjanak nemet a három (a vizit-, a tan-, és a kórházi napidíjra vonatkozó) kérdésre, addig a szocialisták arra akarják rávenni az embereket, hogy maradjanak távol a szavazástól, így csökkentve az igenek számát.

Tarlós István még ironikusan köszönetet is mondott az SZDSZ-nek, amiért azzal kampányol, hogy az emberek szavazzanak a szocializmus ellen, mert szerinte ez azt jelenti, hogy a liberálisok a saját koalíciós partnerükkel riogatják a népet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik