Belföld

Mindkét nagy párt vesztett népszerűségéből

Mindkét nagy párt támogatottsága valamivel alacsonyabb az elmúlt hónap során mért adatnál, sőt negyedév távlatából tekintve mind a Fidesz, mind az MSZP tábora egyértelműen csökkent. A kormányváltók aránya is visszaesett, bár még mindig lényegesen többen támogatnák a jelenlegi kabinet leváltását – áll a Századvég és a Forsense által készített januári kutatási elemzésben.

Az elmúlt négy hónap során a Fidesz 5, a nagyobbik kormányzópárt 7 százalékpontos támogatottságcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni. Jelentős különbség ugyanakkor, hogy míg a Fidesz támogatottsága az elmúlt esztendő során folyamatosan 26 és 31 százalék között ingadozott, addig az MSZP szimpatizánsainak aránya a tavaly tavaszi enyhe felfutás után lassú, de folyamatos csökkenést mutat. Egy most vasárnapi választáson az összes megkérdezett 26 százaléka szavazna a Fideszre, és 11 százaléka az MSZP-re.

Az MDF bejuthatna még

A két kisebbik parlamenti párt támogatottsága nem mutat változást az elmúlt hónapban rögzítettekhez képest: az MDF a pártok versenyében stabilan őrzi harmadik helyét négy százalékkal, míg az SZDSZ-re az összes megkérdezett csupán 2 százaléka szavazna. Az MDF támogatottsága a biztos szavazó, pártot is választók csoportján belül ugyanakkor a küszöböt meghaladó hat százalékon áll, míg a liberális párt csupán hármon.

Forrás: Századvég - Forsense

Forrás: Századvég – Forsense

Érdekes, hogy még sosem volt ennyire alacsony a biztos szavazó, és pártot is választók köre, ami jelenleg mindössze 35 százalékos.

Nem javult a politikai elit megítélése

A kormány tevékenységét jelenleg a megkérdezettek 66 százaléka ítéli meg negatívan a Századvég kutatása szerint, az ellenzék munkáját pedig 52 százalékuk. Noha az elmúlt hónapok során az ellenzék megítélése jobb lett a kormányéhoz képest, a Fidesz szavazói továbbra is valamivel nagyobb arányban elégedetlenek a saját oldalukhoz tartozó politikusok munkájával, mint az MSZP szimpatizánsai.

Noha továbbra is relatív többségben vannak a kormányváltást pártolók, de csökkent számbeli fölényük a jelenlegi kormány hatalmon maradását támogatókéhoz viszonyítva. A megkérdezettek 45 százaléka támogatná a kormány leváltását, 33 százalékuk ugyanakkor a kormány megtartása mellett áll.

Orbánt alkalmasabbnak tartják

Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc közül január során is a volt miniszterelnököt tartják többen alkalmasabbnak a kormányfői poszt betöltésére: a Fidesz jelenlegi elnökét a választ adók 37 százaléka, míg Gyurcsány Ferencet 27 százaléka gondolja megfelelő vezetőnek. Mindkét politikus töretlen, 90 százalék körüli bizalmat élvez saját pártja hívei körében, ugyanakkor a pártválasztásukban bizonytalanok közel 10 százalékponttal nagyobb arányban tartják alkalmasabbnak Gyurcsány Ferencet, mint Orbán Viktort.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik