Belföld

Tagjai után nyomoz a Magyar Gárda

Tagjai előéletéről vizsgálódik a Magyar Gárda Békés megyei és országos szervezete, a sajtóban megjelent, hogy két megyei tagot korában elítélt a bíróság. A zalai elnök elismerte, hogy volt büntetve.

A vizsgálat részleteitől nem tud beszámolni, annak eredményéről pedig a közeli napokban a sajtó útján kívánnak tájékoztatást adni – mondta el Tóth Zoltán, a Magyar Gárda Bajcsy-Zsilinszky Endre nevű, Békés megyei zászlóaljának vezetője. A leghosszabb bűnlajstroma a Magyar Országos Véderő Egyletben is aktív két gárdistának van. A Heti Világgazdaság (HVG) legújabb számában azt írta, hogy a gárda tagja egy 34 éves Békés megyei illetékességű férfi is, akit 1999-2002 között nyolcszor bűntettek, egyebek mellett különös visszaesőként elkövetett lopássorozat és rablás miatt.

Egy orosházi gárdista pedig társtettesként elkövetett kényszervallatásért kapott felfüggesztett szabadságvesztést. A hetilap szerint ez utóbbi ítélet arra utalt, hogy a gárdista valaha valamelyik fegyveres testület tagja volt. A rendőrségnek nincs információja az orosházi kényszervallatóról, így nem tudják megmondani, hogy a gárdista melyik fegyveres testületnek lehetett esetlegesen a tagja – mondta az MTI-nek Kunos Gyula, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

A Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön (fotó: MTI)

A Magyar Gárda Tatárszentgyörgyön (fotó: MTI)

Büntetett előéletű, de a korábbi cselekményei alól már mentesült – reagált Doldos Péter, a gárda Zala megyei kapitánya a HVG állításaira. A hetilap szerint Dolgos összesen hétszer volt büntetve, legutóbb 2005-ben elkövetett, hivatalos személy elleni erőszakért, könnyű testi sértésért és ittas járművezetésért. „Ezek alól a dolgok alól már réges-régen mentesültem, még mielőtt gárdatag lettem volna” – fűzte hozzá a 41 éves férfi. Elmondta, hogy például „még az átkos rendszerben”, kőszegi diákként közösség megsértésének vétsége miatt ítélték el.

A gárdába való belépése előtt ezeket a szervezet vezetőinek is elmondta, de mivel tudomása szerint 20-25 évig szerepelnek még a nyilvántartásokban az ítéletek, ezért ezeket bárki előveheti. Hangsúlyozta: tisztának érzi magát, ma már két héten belül megkapja az erkölcsi bizonyítványt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik