Belföld

Németh Miklós 60 éves

A miniszterelnöksége idején születtek meg azok a törvények és jogszabályok, amelyek lehetővé tették a békés rendszerváltozást.

Németh Miklós, Magyarország 1988 és 1990 közötti miniszterelnöke 1948. január 24-én született Monokon. A közgazdasági egyetem elvégzése után az egyetemen tanított, majd ösztöndíjasként megjárta az amerikai Harvard Egyetemet. 1977 és 1981 között az Országos Tervhivatal osztályvezető-helyetteseként, majd két éven át az állampárt apparátusának, MSZMP Központi Bizottságának gazdaságpolitikai osztályán dolgozott. 1988 októberétől 1991 tavaszáig országgyűlési képviselő. 1988. november 24-én került a kormány élére.

Nézze meg képgalériánkat!

Nézze meg képgalériánkat!

A Németh-kormány idején, 1989 szeptemberében nyitották meg a kelet-németországi menekültek előtt Ausztria felé az átkelőhelyeket és 1990 tavaszán kezdődtek meg a tárgyalások a szovjet csapatok Magyarországról történő kivonásáról. Az állampárt utolsó hónapjaiban az MSZMP elnökségi tagja, majd 1989 októberében az akkor alakult Magyar Szocialista Párt országos elnökségének tagja lett.

A szabad választások eredményeként létrejött Antall-kormány megalakulása, 1990. május 23. után független országgyűlési képviselőként politizált. 1991 tavaszán távozott a magyar politikai életből, s az ezredfordulóig az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank egyik alelnökeként Londonban dolgozott. Pozíciójáról történő lemondását követően felmerült, hogy miniszterelnök-jelöltként visszatér a magyar politikába, de 2001 májusára végleg eldőlt, hogy nem vállalja a jelöltséget. A Tokaj-hegyaljai Szövetség elnöke, a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet tagja. Több egyetem – köztük a budapesti Corvinus Egyetem – díszdoktora.

1990-ben megkapta az Európa Tanács emlékérmét, és ugyanebben az évben az Év Államférfija díjjal tüntették ki Spanyolországban. 2001-ben a Német Szövetségi Köztársaság érdemrendjének nagykeresztjét vehette át. Az elismeréssel Németország Németh Miklós központi szerepét méltatta abban, hogy 1989-ben megnyitották a magyar-osztrák határt az NDK-menekültek előtt. 2004-ben a Magyar-Német Társaság kitüntetését vette át Magyarország EU-csatlakozása, illetve a határnyitás 15. évfordulója alkalmával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik