Belföld

Megelégelte a zaklatást az Egymásért

Zaklatás miatt, ismeretlen tettesek ellen tett feljelentést az Egymásért alapítvány a Fővárosi Főügyészségen. Az ügyükben eljáró szervek kimerítik a zaklatás törvényben rögzített tényállását – véli Földes-Sabó László kuratóriumi elnök.

A feljelentésben egyebek mellett az áll, hogy az Egymásért alapítvány ellen folyó ügyben eljáró szervek „megalapozatlan és indokolatlan kihallgatások, iratellenes cselekedetek sorozatát végzik”.

Sérelmek

„Most már elég” – fogalmazott Földesi-Szabó László, aki szerint ügyükben igen komoly jogsértések történtek. Mint mondta, nem a törvénnyel, illetve a törvényt alkalmazó hatóságokkal, hanem az ott résztvevő beosztottakkal van problémájuk, azokkal, „akik ezeket a törvénysértéseket elkövetik”.

Sérelmezték továbbá, hogy az eljárás során rendre azt tapasztalják, hogy a határidők “csak a védelmet kötik, a nyomozóhatóságot, ügyészséget nem”. Az alapítvány ügyvédjének kilencoldalas tájékoztatója szerint “kapkodást, túlkapást és felkészületlenséget” is tapasztalnak.

A sajtótájékoztató első perceiben jelen volt az alapítvány valamennyi kurátora, így Gyarmati György, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi megbízott főosztályvezetője, Galambos Lajos, az NBH volt főigazgatója, Simon Ibolya, az NBH volt munkatársa, valamint Nagy Sándor.

Nem beszéltek az NBH-ról

A kuratóriumi tagoktól az újságírók nem kérdezhettek, miután a tájékoztató helyszínét, egy I. kerületi éttermet – egy rövid szünet ideje alatt – elhagyták. A kuratóriumi elnök közölte: nem válaszolhat azokra a kérdésekre, amelyek az NBH és az alapítvány közötti kapcsolatra utalnak.

A vám és pénzügyőrség csempészéssel és sikkasztással is gyanúsítja az Egymásért Egy-másért Egészséges és Művelt Emberekért Kiemelkedően Közhasznú Nemzetközi Alapítvány (Egymásért alapítvány) elnökét. A vámosok még áprilisban áfa és vám meg nem fizetése miatt indítottak nyomozást a kuratóriumi elnök és más személyek ellen. Az eddigi adatok szerint 2005 és 2007 között több mint 170 esetben kezdeményeztek vámmentes vámkezelést a Távol-Keletről származó konzervekre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik