Belföld

Országos sztrájkot hirdettek a volánosok

Sztrájkolni fog három volános szakszervezet január 30-án üzemkezdéstől reggel 8 óráig. A sztrájkot a sikertelen bértárgyalások miatt tartják.

Korcsolayné Kovács Krisztina a Közúti Közlekedési Szakszervezete (KKSZ) közölte, a résztvevő társaságok, az Autóbuszközlekedési Dolgozók Uniója (ADU), a Közlekedési Munkástanácsok Szövetsége és a Liga Közlekedési Szakszervezetek Ágazati Szövetsége lesznek.

A KKSZ elnöke elmondta: a szakszervezetek 7,5 százalékos béremelést és havonta személyenként 5 ezer forint további béren kívüli juttatást kérnek, követelésük alátámasztására hirdették meg a sztrájkot. Ezzel szemben a munkáltató ajánlata 5-6,5 százalékos jövedelemfejlesztés. A szakszervezetek nem fogadják el, hogy a jövedelemfejlesztés nem tartalmaz bérfejlesztési részt.

A munkáltatók képviselőjeként Dénes András, a Közúti Közlekedési Vállalkozások Szövetsége (KKVSZ) főtitkára elmondta: bízik az alágazati megállapodásban, hiszen lesz még egyeztetés a sztrájk előtt.

Korcsolayné Kovács Krisztina elmondta: legközelebb a jövő héten, január 28-án folytatják a tárgyalást a munkáltatóval. Ha nem sikerül megállapodni, megtartják a január 30-i sztrájkot. Dénes András utalt arra, hogy az eddigi egyeztetéseken a munkáltató minden esetben emelt ajánlatán, ezzel szemben a szakszervezetek csak egyszer mozdultak el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik