Belföld

Az OCÖ betiltaná a félkatonai szervezeteket

Aláírásgyűjtésbe kezd az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) a Magyar Gárda és más félkatonai szervezetek betiltását célzó törvénymódosítás érdekében - jelentette be Kolompár Orbán a Jobbik fővárosi székháza előtt.

A roma szervezet azért tartotta tájékoztatóját a Jobbik Magyarországért Mozgalom székháza előtt, mert a párt és annak elnöke hívta életre azt a szerintük félkatonai szervezetet, amelynek feloszlatását javasolta az ügyészség, illetve amelytől valamennyi közjogi méltóság, pártvezető, kisebbségi politikus elhatárolódott.

Kolompár Orbán, az OCÖ elnöke azt mondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy barna és fekete egyenruhás félkatonai alakulatok masírozhatnak Magyarország utcáin, terein, ezért ötvenezer támogató aláírást kívánnak összegyűjteni azzal a céllal, hogy az Országgyűlés az ilyen és hasonló szerveződéseket tiltsa be, illetve létrejöttüket törvénymódosítással akadályozza meg.

Az OCÖ elnöke úgy fogalmazott: „a Magyar Gárda és a Jobbik ámokfutásával a 21. század egyik legszörnyűbb történelme kezdődik”, és senki nem kívánhatja, hogy a II. világháború borzalmait újra átéljük.

Vona Gábor, a Jobbik és a Magyar Gárda elnöke a székházukból kilépve újságíróknak azt mondta: alkalmatlannak tartják az OCÖ vezetését feladatuk ellátására, és szerintük nem aláírásgyűjtést, hanem érdemi vitát kellene folytatni a cigányság problémájáról, mert a „cigánybűnözés” létezik Magyarországon. Feloszlatásuk kezdeményezésére reagálva a Jobbik elnöke kijelentette: tiszta a lelkiismeretük, nem sértettek semmilyen törvényt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik