Belföld

Másfél évet kapott Toller autóbalesetének okozója

Nem jogerősen másfél év fogházbüntetésre és 280 ezer forint pénzbírságra ítélte a Szekszárdi Városi Bíróság annak a közúti balesetnek a gondatlan okozóját, amelyben Toller László, Pécs volt polgármestere 2006 júniusában maradandó fogyatékosságot szenvedett, szolgálati gépkocsijának vezetője pedig életét vesztette; az eljáró bíró a büntetés végrehajtását két év próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság a balesetet okozó gépkocsivezetőt – beszámítva a baleset időpontjától eltelt időt is – két év tíz hónapra a járművezetéstől is eltiltotta. Az ítélet kihirdetését követően az ügyész súlyosbításért, a vádlott ügyvédei pedig felmentésért fellebbeztek.


Farkas László bíró ítéletének indoklásában kiemelte: a bíróság nem vette figyelembe az ítélethozatalkor azt, ami kétséget kizáróan nem róható a vádlott terhére, a vádlott javára a bíróság viszont beszámította a sértetti közrehatást.

A szakértői vélemények ugyanis egyértelműen megállapították, hogy Toller László szolgálati gépkocsija a megengedett sebességet meghaladta, valamint ő és gépkocsivezetője nem kapcsolták be a biztonsági öveiket. Szőke János gépkocsivezető halálához az orvos szakértői vélemény szerint éppen ez a tény vezetett, halálát ugyanis az a tüdőzúzódás okozta, amelyet a gépkocsi kormányához szorulva szenvedett el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik