Belföld

Márciusban lesz a népszavazás

Nőnap után egy nappal szavazhatunk a kórházi napidíjról, a vizitdíjról és a képzési hozzájárulás ügyéről. A pártoknak március 9-ig van idejük meggyőzni az embereket.

Döntött a köztársasági elnök, március kilencedikén lesz a kórházi napidíj, a vizitdíj és a képzési hozzájárulás ügyében kezdeményezett országos ügydöntő népszavazás.

Emlékezetes, kedden Tarlós István, a Fidesz népszavazás-felelőse az április hatodikai időpontot említette mint lehetőséget, ám a jelek szerint Sólyom László nem akar hosszú kampányt.

Nem illik

A népszavazás nem a múltról, hanem a jövőről szól, és egy új politikai kultúra megteremtésének lehetőségét hordozza, amelyben a szavaknak súlya, a tetteknek következménye van, és nem illik hazudni senkinek – közölte Pokorni Zoltán.

Az ellenzéki párt politikus szerint a Fidesz és a KDNP kezdeményezte népszavazás a vizitdíjról, a kórházi napidíjról és a tandíjról jóval túlmutat majd a három konkrét kérdésen. A népszavazás után minden politikai erő tisztában lehet azzal, hogy Magyarországon nem lehet, vagy nem kifizetődő hazudni – tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mi lehet a politikai következménye egy sikeres és eredményes népszavazásnak, Pokorni Zoltán azt mondta: a kormánypártoknak szintén érdekük a hazug politikai korszak lezárása, ennek minden szimbolikus, személyi következményével együtt. Mint mondta, ennek a korszaknak a szimbolikus figurája a miniszterelnök, így szerinte Gyurcsány Ferenc politikai jövője hozzákötődik ehhez a naphoz.

Orbán örül

A Fidesz elnöke örül annak, hogy a köztársasági elnök a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a népszavazás dátumát. A legnagyobb ellenzéki erő vezetője a magyar demokrácia szégyenének nevezte, hogy ennyi évvel a rendszerváltás után egy évig kell harcolni egy alkotmányos jog érvényesüléséért.

Orbán Viktor hozzátette: ezért örül annak, hogy a köztársasági elnök a lehető legrövidebb időn belül kitűzte a referendum időpontját.

Csúsztatás

Nyakó István, az MSZP szóvivője azt mondta: az új politikai kultúrára a Fidesz nem tudja megtanítani Magyarországot. Ismeri mindenki azt a rossz politikai kultúrát, amellyel a Fidesz már hét éve ostromolja az ország demokratikus intézményeit – fűzte hozzá. Az MSZP szóvivője azt mondta: csúsztatás, illetve hazugság az, hogy népszavazással kormányt lehet buktatni.

A kérdések:

“Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és a járóbeteg-szakellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen vizitdíjat fizetni?”

“Egyetért-e Ön azzal, hogy a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátásért a jelen kérdésben megtartott népszavazást követő év január 1-jétől ne kelljen kórházi napidíjat fizetni?”

“Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetniük?”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik