Belföld

Kinek kedvez a márciusi népszavazás?

Következetes döntést hozott Sólyom László a népszavazás ügyében a politológusok szerint: a váratlanul korai időponttal ugyanis mielőbb dűlőre lehet vinni a hónapok óta tartó huzakodást, és minimálisra szűkül a kampányra fordítható idő. A népszavazás kimenetele kérdéses, a legfontosabb tényező a részvételi arány lehet.

Sólyom László következetesen döntött, amikor az eddigi gyakorlatnak megfelelően a legkorábbi időpontot választotta a szavazás megtartására – vélik egybehangzóan a FigyelőNet által megkérdezett politológusok. Az államfő célja ezzel az volt, hogy a kampány minél rövidebb legyen, és minél hamarabb pont kerüljön a régóta húzódó ügy végére, az állampolgárok minél előbb kinyilváníthassák véleményüket – véli Szomszéd Orsolya.

A Vision Consulting elemzője szerint a március 9-i dátum ezenkívül abból a szempontból is figyelemre méltó választás, hogy ezáltal a március 15-i nemzeti ünnep nem esik bele a kampányba, nem használhatják fel a pártok kampánycéljaikra, úgymond „nyugodtan ünnepelhet az ország”. A szavazás utóhatásai ettől még érezhetőek lehetnek majd március 15-én.

Kevesebb idő jut kampányra

A politológus a FigyelőNetnek elmondta: Fidesz az elsöprő győzelem elérése érdekében mozgósító kampányt kíván folytatni, így azonban rövidebb idő jut a mobilizációra az ellenzéki pártnak, míg a kormányoldal a március 9-i szavazással a lehető leghamarabb „túlesik” a számára kedvezőtlen eredménnyel kecsegtető voksoláson. „Bár így az MSZP-nek is kevesebb ideje lesz a tájékoztató kampányára, a reformokkal kapcsolatos tájékoztatás, a változások elmagyarázása a népszavazástól függetlenül is a kormány fontos feladata lenne” – fogalmazott Szomszéd Orsolya.

„Amellett, hogy a pártok – amennyiben professzionálisan készültek a kampányra – nyilván több lehetséges forgatókönyvet is kidolgoztak a kampány ütemezésére, mintha későbbi, esetleg áprilisi időpontra készültek volna. Az időpont pedig kihat a pártok stratégiára: valószínű, hogy Orbán Viktor előbb lép be a kampányba, mint azt korábban ígérte, a kormányoldalon pedig az eleve “lassabb” tájékoztató kampányt kell, hogy intenzívebbé tegyék” – mondta Gyulai Attila, a Political Capital elemzője lapunknak.

Forgatókönyvek: nehéz lesz egyértelmű győztest kikiáltani

A népszavazás kimenetele kétséges, ugyanis csak abban az esetben lehet egyértelmű győztest hirdetni, ha a voksolás érvényes és eredményes. Ügydöntő népszavazás esetén – amilyen a március 9-i is lesz – a referendum eredményes, ha az
érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele, de legalább az összes választópolgár több mint egynegyede a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Amennyiben elegendő számú szavazó járul az urnákhoz, és valamennyi kérdésre a többség igennel szavaz, úgy a népszavazást kezdeményező Fidesz számára jelent ez presztízst. Ha azonban valamennyi kérdésre a nem válaszok mellé teszi a többség az ikszet, úgy a kormánypártok tekinthetik azt, hogy a szavazók bizalmat szavaztak nekik munkájuk folytatásához. Az első forgatókönyvre van némi esély, utóbbira szinte semennyi.

A fő kérdés ugyanis a részvételi arány. A népszavazás korai időpontra történő kitűzése a kormány malmára hajthatja a vizet, hiszen a Fidesznek kevesebb ideje marad mozgósításra. Ha nem lesz meg az érvényességhez szükséges 50 százalékos részvétel, az a leadott szavazatok elosztásától függetlenül kudarcot jelenthet Orbán Viktor pártjának. Ebben az esetben persze az eredményt mindkét oldalon sikernek lehet magyarázni: a kormánypártok érvelhetnek azzal, hogy a többség egyetért a kormány reformlépéseivel, ezt juttatta kifejezésre az alacsony részvétel, a Fidesz viszont adatokkal támaszthatja alá, hogy a leadott szavazatok többsége elutasítja a vizitdíjat, a kórházi napidíjat és a tandíjat. (Ez utóbbi ugyanis a legvalószínűbb eshetőség).

Szintén a saját szájuk íze szerint magyarázhatják a pártok az eredményt, ha összejön a megfelelő részvétel, ám a három kérdésben megoszlanak a szavazatok, és két igen győzelme mellé becsúszik egy nem is (a vizitdíj megítélése például közel sem egyértelmű). Ez szintén kettős kommunikációt tesz lehetővé, egyértelmű győztest azonban nem lehet hirdetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik