Belföld

Szélvihar érkezik északnyugatról

Narancssárga riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat, mert északnyugat felől viharos széllel érkezik egy hidegfront Magyarországra. A szél ágakat törhet le és cserepeket szakíthat le a Dunántúlon és Budapest nyugati részén.

A riasztási szint a citrom színnel kezdődik, amikor a várható szél sebessége meghaladja a 60 kilométer/órát – mondta el a FigyelőNetnek Nadrai Attila, az OMSZ szóvivője. Narancssárga riasztást 90-100 kilométer/órás szél esetén adnak ki, a 110 kilométer feletti széllőkéseknél a vörös riasztás lép életbe.

A legerősebb szélre szerencsére késő este, éjszaka kell számítani, amikor az emberek többsége már védett helyen tartózkodik. Holnap napközben már a riasztási szint alá csökkennek a szélsebesség. Hétvégén azonban a meteorológusok ismét viharos erejű légmozgást várnak – figyelmeztet Nadrai Attila.

A legerősebb széllökések kedden 60-90 km/h körül várhatóak, lesznek azonban olyan területek, ahol akár száz kilométeres óránkénti szélre is lehet számítani – mondta Csonka Tamás, az Országos Meteorológia Szolgálat munkatársa.

A vihar délután négy-öt óra körül éri el a magyar határt, hat-hét óra környékén pedig már Budapesten lehet, hajnalra pedig már elhagyja az országot. A Bakony és a Balaton térségében lehet számítani a legnagyobb szélre, de előfordulhatnak viharos széllökések a Kisalföldön és Budapest nyugati részén is.

A vihar szempontjából a Duna jelenti majd a választóvonalat, keleten már nyolcvan kilométer per óra alatt marad a szélsebesség – fűzte hozzá. A széllökésekkel csapadék is érkezik, ez főként eső lehet, később előfordulhat havas eső, futó hózápor. Emellett a levegő is lehűl, éjszaka valószínűleg fagyni fog, ezért helyenként az utak is csúszóssá válhatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik