Belföld

Rendőr nem vehet át készpénzt

Két álrendőrt és egy álrabot fogtak el Miskolcon: a három férfi még január elején lopott meg egy mozgáskorlátozott férfit. A rendőrség felhívja a figyelmet, hogy gyanú esetén igazolvány, azonosító szám alapján ellenőrizhetjük az intézkedő rendőrt, de a 107-es telefonszámon is segítenek.

Az álrendőrök egy kitalált bűncselekmény miatt elrendelt házkutatás ürügyével jutottak be egy lakásba, és onnan készpénzt loptak el. A 20-25 év körüli bűnözők egyikén bilincs volt, míg a másik kettő civil ruhás rendőrnek adta ki magát. Az álházkutatás során megtalálták és elvitték a megtévesztett férfi elrejtett készpénzét, mintegy félmillió forintot.

Kötelessége igazolni magát

A rendőrök elkapták a két álrendőrt és a megbilincselt rabot játszó férfit is, ellenük lopás miatt indult eljárás – mondta el Dobi Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársa. Kiemelte: a sértett a nélkül engedte be a három férfit, hogy azok hitelt érdemlően igazolták volna magukat. A rendőröket hitelt érdemlően a jelvényes egyenruhájuk, illetve szolgálati igazolványuk és azonosító számmal ellátott jelvényük igazolja.

Ha az állampolgárnak ezek után is kétsége merülne fel az intézkedő személyazonosságával kapcsolatban, intézkedés előtt is felhívhatja a 107-es segélyvonalat. A rendőr nem intézkedik zaklató jelleggel, visszaélésszerűen, de ha az intézkedés jogszerűségét illetően kérdések adódnak, az érintettnek joga van megkérdezni, felírni a rendőr nevét, rendfokozatát, szolgálati helyét és jelvénye számát. Joga van panaszt tenni a rendőri intézkedés ellen is, ha azt sérelmesnek találta.

24 órás segélyvonal

A rendőr nem vehet át készpénzt, s ha szabálysértés miatt valakit a helyszínen megbírságolnak, postai befizetési utalványt kell kapnia. Ha pedig valaki úgy érzi, álrendőrök áldozata lett, az ingyenes 107-es rendőrségi, vagy a 112-es általános segélykérő telefonszámot hívhatja, vagy közvetlenül a területileg illetékes rendőrkapitánysághoz fordulhat, ahol a nap 24 órájában fogadják a panaszosok bejelentéseit.

Ha valaki a rendőri ellenőrzés során korrupcióra utaló magatartást észlelt, a rendőri intézkedés után az állampolgár megkérdezheti a rendőrtől nevét, beosztási helyét, s ha a rendőr egyenruhában van, feljegyezheti jelvényének számát. Ezeket az információkat a rendőr köteles megadni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik