Belföld

Városőrség jöhet létre Budapesten

Ismét a városőrség létrehozásáért lobbiznak a kormánynál szocialista politikusok, polgármesterek. A szervezet a jelenlegi közterület-felügyelet bázisán jönne létre, s több jogosítványa is lenne. Az önkormányzati rendőrök mégse lennének seriffek, fegyvert sem viselnének – írta a Népszava.

Háromezerrel kevesebb egyenruhás rendőr van a Budapesti Rendőr-főkapitányság állományában annál, mint amennyire szükség lenne. Többek között ez a felismerés vezetett ahhoz, hogy fővárosi szocialista politikusok, polgármesterek egy új hatósági jogkörökkel rendelkező testület létrehozása mellett kezdtek lobbizni.

A városőrség létrehozásának javaslata a Népszava információi szerint még ebben a hónapban az MSZP budapesti elnöksége, majd a szocialisták fővárosi párttanácsa elé kerül.

Az önkormányzati rendőrség tagja több jogosítvánnyal rendelkezne, mint jelenleg a közterület-felügyelők, ám kevesebbel, mint a rendőrök. Intézkedésre lenne jogosult és munkaideje 80 százalékát a közterületen töltené.

Az új szervezet létrehozása takarékos is, hiszen a már meglévő közterület-felügyelet bázisán jönne létre, felhasználva a főváros által annak nyújtott évi másfél milliárd forintot, továbbá azt a mintegy három­milliárdos összeget, amit eddig a kerületek és a fővárosi önkormányzat évente a rendőrségnek adtak, hasonló feladatokra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik