Belföld

Megtévesztette a lakosságot a Nemzetbiztonsági Hivatal

Túllépte hatáskörét, és megtévesztette az állampolgárokat a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH), amikor még 2006-ban közleményben tudatta, hogy a demonstráción való passzív részvétel is bűncselekménynek minősülhet - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté hivatalból folytatott vizsgálatot a 2006 szeptember-októberi közterületi rendezvényekkel kapcsolatos, az NBH által kiadott közleménnyel összefüggésben. A hivatal arra hívta fel az állampolgárok figyelmét, hogy a tömegzavargásokban való passzív részvétel is bűncselekménynek minősülhet.

Túllépte a hatáskörét

A biztos megállapította, hogy nem az NBH, hanem bűncselekmény elkövetése esetén a bíróságok, szabálysértés esetén pedig a szabálysértési hatóságok feladata a demonstrálók magatartásának megítélése. Szabó Máté szerint a közlemény a jogalkotásról szóló törvény garanciális szabályainak sem felelt meg, annak kiadására az NBH nem volt jogosult. A közleményhez így jogi hatás nem fűződhetett, de alkalmas volt az állampolgárok megtévesztésére.

Az NBH törvényben meghatározott feladat- és hatáskörét azzal is túllépte, hogy bűnmegelőzési feladatot vállalt magára – hangsúlyozza közleményében az ombudsman. Az NBH-t felügyelő tárca nélküli minisztertől kapott tájékoztatás és az NBH főigazgatójával folytatott személyes megbeszélés arról is meggyőzte az országgyűlési biztost, hogy az NBH-nak 2006 októberében nem volt tudomása olyan terrorveszélyről, provokációról vagy más hasonló körülményről, amely „okot adhatott volna a lakosság irányában bármilyen fellépésre” – ismerteti a közlemény.

A békés tüntetés is lehet bűncselekmény

Az NBH 2006 októberében azt közölte honlapján, hogy “Szükségesnek tartjuk felhívni a figyelmet, hogy az elmúlt hetekben történt demonstrációk – tekintet nélkül azok jogszerű voltára – jellegüknél fogva alkalmasak arra, hogy azokat szélsőséges személyek vagy csoportok jogellenes cselekmények – akár a fent említett bűncselekmények elkövetésére használják fel. Ezáltal a békés és törvényes demonstráció tömegzavargássá alakulhat át, melyben a részvevők – tekintet nélkül eredeti szándékukra – akár puszta jelenlétük miatt is bűncselekmények elkövetőjévé válhatnak.”

„A bírói gyakorlat szerint ugyanis aki jelen van egy bűncselekmény elkövetésénél, és jelenléte szándékerősítő hatással lehet a bűncselekmény elkövetőjére, pszichikai bűnsegédként maga is a bűncselekmény elkövetőjévé válik. Ezért a tömegzavargásokban való passzív részvétel is elkövetési magatartásnak minősül. A jelzett bűncselekményi kör ezen felül az elkövetési magatartás tanúsításával befejezetté válik, nem szükséges, hogy az alkotmányos rend, vagy annak intézményei ténylegesen veszélybe kerüljenek vagy sérelmet szenvedjenek.”

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.