Belföld

Lemondott Gyurcsány bizalmasa

Családi okból január 31-ei hatállyal felmentését kérte Gál J. Zoltán államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Utóda a mindössze 27 éves Ficsor Ádám lesz. Gyurcsány, egyes vélekedések szerint, saját fennmaradásáért áldozta be kabinetfőnökét.

Családi okból január 31-ei hatállyal felmentését kérte Gál J. Zoltán államtitkár, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Gyurcsány Ferenc a kérést elfogadta.

A miniszterelnök új kabinetfőnöke február 1-jétől Ficsor Ádám, aki jelenleg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára.

Újabb bizalmas távozik Gyurcsány mellől

A FigyelőNet úgy tudja, már december óta szó volt Gál J. Zoltán távozásáról. A bejelentést a frakció tagjai egyébként nem nagy sajnálkozással fogadták, hiszen eddig is elégedetlenek voltak a „kommunikációs semmittevéssel”, amely legnagyobb felelősének az eddig a miniszterelnök teljes bizalmát élvező Gál J.-t tartották.

2006 novemberében Szigetvári Viktor, az MSZP akkori kampányigazgatója távozott a posztjáról, állítólag azért, mert Gyurcsány minden kérdésben Gál J. Zoltánnak adott igazat. Szigetvári visszatérése viszont azt vetíti elő, hogy fordult a kocka, és a miniszterelnök őt támogatja kabinetfőnökével szemben.

Lapunk értesülései szerint nem véletlen, hogy Szilvásy György után egy újabb bizalmas mondott le a kormányfő mellől. Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy Gyurcsány a fennmaradásáért „kidobja a ballasztot”.

Megbízható káder

Az újságíró végzettségű, és 2001-ig a Népszavánál vezető pozíciót betöltő Gál J. Zoltán viszonylag korán került be a politikába. 2002-ben, 29 évesen lett az MSZP országgyűlési képviselője. A 2002. május 27-i kormányalakítást követően kormányszóvivőként irányította a kabinet kommunikációs munkáját. 2004. augusztus 2-án tisztségéből felmentették. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára 2004. október 4-től. Gyurcsány Ferenc 2006-os választási győzelmét követően a kormányfő kabinetfőnöke és egyik legfőbb bizalmasa.

Ifjú politikus került a helyére

Ficsor Ádám eddig a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára volt, a posztra 2006 júliusában nevezték ki.

Az új kabinetfőnök mindössze 27 éves, a Corvinus Egyetem elvégzése után – ahol a hallgatói önkormányzat tagja volt – a fiatal baloldal aktív tagja lett, 2004 óta a BalEgyenes Munkacsoport szervezője, majd a tavaly év elején alakult fiatal generációt tömörítő Progresszív Platform elnöke lett.

2004. júniusától 2004 októberéig az Európai Parlamentben Harangozó Gábor európai parlamenti képviselő szakértője. 2004 októberétől 2006 júniusáig az FVM Politikai Államtitkárság titkárságvezetője. 2006. július 1-jétől az FVM szakállamtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik