Belföld

Bringaügyben érdeklődik a Postánál a Fidesz

A Fidesz felszólítja a Magyar Posta Zrt. illetékesét, hogy hétfőn adjon tájékoztatást arról, megkötötték-e a kerékpárbeszerzésre kiírt közbeszerzési pályázat szlovén nyertesével a szerződést.

“Hétfőn a Magyar Posta hozza nyilvánosságra azt az adatot, hogy megkötötték-e a szerződést a győztes szlovén céggel vagy sem. Amennyiben nem, nyilatkozzanak arról, figyelembe veszik-e azt a sok-sok kételyt és felháborodást keltő adatot, amely a kerékpártender nyilvánosságra kerülését követte. Amennyiben megkötötték, haladéktalanul hozzák nyilvánosságra ezt honlapjukon” – követelte Balsai István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Közölte: ha a posta nem hozza nyilvánosságra a szerződést, gondolkodni fognak azon, milyen lépést tegyenek. Balsai emlékeztetett arra, hogy a sajtóban már korábban megjelentek olyan elemzések, miszerint “a közbeszerzési pályázat feltételei, szórul-szóra megegyeztek a közbeszerzést megnyerő egyetlen pályázó ajánlatával olyan mértékben, hogy a kerékpárokra szerelendő oldaltáskák méretei centiméterre ugyanazok, mint a szlovén gyártmányú kerékpár dobozai”.

Nekik írták a tendert

A Fidesz politikusa úgy fogalmazott: “minden szempontból az egyetlen pályázó által gyártott, és a különböző balkáni országokban használt kerékpárokra lett kitalálva az elemzők szerint ez a közbeszerzés”. Hozzátette: emiatt a Magyar Postának hosszú évek óta szállító Schwinn-Csepel nem is indult a pályázaton.

Balsai István közölte: három hét után egy, az ügyben illetékes kormánypárti országgyűlési képviselő is “felébredt téli álmából”, és szintén a szerződés nyilvánosságra hozatalát követeli.

A politikus emlékezetett: a posta ötezer kerékpárt vásárol átlagosan 240 ezer forintért egy szlovén cégtől. A közbeszerzési eljárás összértéke több mint egy milliárd forint – tette hozzá, majd közölte: “ostobaság” az a magyarázat, hogy a kerékpárok darabaja 130-140 ezer forint, és több mint száz ezer forint a szervizköltség.

Egymilliárdos bringák

A Közbeszerzési Értesítőben december végén került nyilvánosságra a Magyar Posta kerékpár-tenderének eredménye, amely szerint a társaság által kiírt az európai uniós nyílt
közbeszerzési eljárást a győri székhelyű Cronopont Kft. nyerte el
nettó 1,097 milliárd forintos ajánlatával. A másik pályázó, a
debreceni központú Piremon Kht. 1,167 milliárd forintos ajánlatot
tett.

A Közbeszerzési Értesítő szerint a vállalkozási szerződés szerint a nyertesnek 640 váltós kerékpárt (245 darabos opcióval), 4.148 váltós biciklit (1.676 darabos opcióval), 30 kerékpár utánfutót kell leszállítania. Az ötéves karbantartást is magába foglaló szerződésben szerepel 150 millió forint keretösszegig eseti javítások elvégzése is.

Igény szerint

Tomecskó Tamás, az MP szóvivője korábban azt közölte, hogy az eljárás nyertese a kifejezetten postai igények alapján Szlovéniában kifejlesztett KRPAN típusú kerékpárt szállít, amely már számos ország postai kerékpárjaként bizonyítja, hogy alkalmas postai kézbesítő kerékpárnak.

Ezt a típust alkalmazza jelenleg a szlovén, a horvát és az észt nemzeti posta, és a magyar mellett jelenleg finn postai megrendelés teljesítése is folyik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik