Belföld

Februárban kezd az SZDSZ

Február másodikán indul el az SZDSZ népszavazási kampánya - jelentette be Kóka János. A liberálisok megtakarításokból szeretnének adót csökkenteni.

A liberális párt Országos Tanácsának (OT) ülése után a politikus elmondta: az SZDSZ már több helyen is látható plakátjai egyfajta előkampánynak minősülnek, de az ezekre fordított pénzzel is elszámolnak majd. Gulyás József, az OT elnöke közölte: a testület egyhangúlag hatalmazta fel a párt ügyvivőit, hogy az eddig vitt álláspontot képviseljék az adóreform, az egészségbiztosítási reform és a Fidesz által kezdeményezett népszavazás során.

Keresik a pluszpénzeket

Az egészségbiztosítási pénztárakról szóló törvény kapcsán az SZDSZ azt várja, hogy az lényegében változatlan tartalommal, a köztársasági elnök által felvetett kifogásokat megfontolva, a szükséges módosításokat elkészítve, az eredeti szándék szerint fogadja el február 11-én a parlament – tette hozzá Kóka János.

Emlékeztetett rá, az SZDSZ tavaly a költségvetési vitában felvetette, hogy takarítsanak meg hetven milliárd forintot a közigazgatás nagy rendszereiben és ezt fordítsák adócsökkentésre, de az MSZP ezzel nem értett egyet. Az Országos Tanácstól ez ügyben arra is felhatalmazást kaptak, hogy konzultációt kezdjenek a kormánnyal, az MSZP-vel illetve a gazdasági érdekképviseletekkel és a többi politikai erővel.

Két százalék

A kormánnyal arról egyeztetnek majd, hogy a túlzott adóbevételeket csak deficitcsökkentésre vagy a növekedés elősegítésére lehessen fordítani. Az MSZP-vel soronként akarják végigvizsgálni a költségvetés kiadási oldalát, hogy feltárják, hol lehet megtakarítást elérni. A gazdasági érdekképviseletekkel és a politikai pártokkal azért tartja fontosnak a tárgyalást, mert véleménye szerint szükség van a közmegegyezésre az újraelosztás kívánatos szintjével kapcsolatban.

Később, kérdésre válaszolva ezt azzal egészítette ki, hogy ha a nemzeti össztermék két százalékával csökkenthetnék az adószintet, annak érzékelhető foglalkoztatási, versenyképességi és növekedési hatásai lennének. Újságírói kérdésre megismételte korábbi kijelentését, hogy a kampányra 50-100 millió forint körüli összeget fordítanak majd, de a pontos összeget csak utólag tudják megmondani. Az ombudsmanjelöltekről sem akart egyelőre beszélni, mert ebben a kérdésben a párt február eleji debreceni kihelyezett frakcióülésén döntenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik