Belföld

Kóka beszámol az államfőnek

Még a parlament februári ülésszaka előtt tájékoztatná az egészségügyi miniszter Sólyom László köztársasági elnököt az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló újabb törvényjavaslat részleteiről. Egyebek mellett ezt ígérte Kóka János az államfőnek csütörtökön elküldött levelében.

Az SZDSZ elnöke kiemelte: a törvényjavaslatot még a tavaszi ülésszak előtt áttekinti az Egészségügyi Minisztérium és a kormánykoalíció, annak érdekében, hogy megoldást találjanak az államfő által kifogásolt problémákra.

A pártelnök – a szakminiszter szakmai anyaga alapján – összesen hét pontban reagált Sólyom László felvetéseire, hangsúlyozva, hogy számos kérdésben egyetértenek az államfővel.Kóka János a levélben hangsúlyozza: a reform során eddig megtett lépések önmagukban nem elégségesek a cél eléréséhez. A biztosítási rendszer reformjára azért van szükség, hogy a rendszer lényegi működését is átalakítsák, és az eddig elért eredmények megmaradjanak – tette hozzá.

A levél szerint a vizitdíj és a napidíj nem elég a hálapénz teljes felszámolására. Az ez elleni küzdelem legfontosabb eszköze a finanszírozás reformja lesz, amit a pénztárakról szóló törvény indít el – hangsúlyozta a pártelnök.

Közölte: az SZDSZ egyetért Sólyom Lászlóval abban, hogy több lépcsőben kell bevezetni az új rendszert. A liberálisok szerint azonban a fokozatosságot az biztosítja, hogy egy teljes év áll rendelkezésre a váltás előkészítésére.

A szabad demokraták abban is egyetértenek az államfővel, hogy hasznos lenne, ha a reformot minél szélesebb körű politikai és szakmai egyetértés mellett lehetne elindítani. Azzal azonban nem értenek egyet a liberálisok, hogy konszenzus hiányában a reform nem lehet sikeres.

A pártelnök kiemelte: a szaktárca elkészítette a szükséges hatástanulmányokat és elemzéseket.
A levél szerint pénztárakat nem csak jogi eszközökkel kell eltiltani attól, hogy a biztosítottak között válogassanak, hanem gazdaságilag is ellenérdekelté kell tenni őket ebben. Az SZDSZ úgy véli, hogy a szolidaritást gyengíthetné, ha a pénztárak között a járulékokban lefelé árverseny lenne, úgy ahogy azt Sólyom László javasolta.

A köztársasági elnök december 27-én jelentette be, hogy nem írja alá az egészségbiztosítási pénzárakról szóló törvényt, hanem visszaküldi az Országgyűlésnek. Hozzátette, hogy az egészségügyi ellátás átalakítását ő is szükségesnek tartja, éppen úgy, mint a nyugdíjrendszerét. Az átalakításnak azzal a módjával szemben viszont, amelyet az egészségbiztosítási törvénynél alkalmaztak, súlyos kifogásai vannak – fűzte hozzá.

Ajánlott videó